Ekologiczna żywność nie jest zdrowsza od zwykłej – stwierdzili brytyjscy naukowcy. Polscy odpowiadają: to tendencyjny raport, z naszych badań wynika, że ekologiczna jest zdrowsza. Kto ma rację? Nie wiadomo, wiadomo, jednak, że eko-rynek to gigantyczne pieniądze.
Jedyne badanie w Polsce, które pokazuje przewagę eko-jedzenia nad zwykłym, zrobiono na szczurach, a potrzebne jest badanie na szympansach.
Tego jeszcze nikt na świecie nie zrobił, głównie dlatego, że kosztuje kilka mln euro. I wielu ekspertów przyznaje, że przewaga zdrowotna eko-żywności jest trudna do zmierzenia - raczej intuicyjna.
Zdrowe miliony
W Polsce gospodarstw ekologicznych, które zdobyły stosowne certyfikaty, jest już 15 tysięcy. Rocznie przybywa ich około 3 tys. A wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce to 350 mln zł i rośnie w tempie 30 proc. roku. Cały światowy eko-rynek dwa lata temu był wart 48 mld zł.
Produkty eko-mięsne są w Polsce średnio o 100 proc. droższe niż zwykłe, roślinnych – o połowę. Czy te ceny są zawyżone? Nie ma na to dobrej odpowiedzi - poza odpowiedzią wolnego rynku: są odpowiednie, skoro są konsumenci gotowi tę wyższą cenę zapłacić, i jest ich na tyle wielu, że eko-producentom opłaca się produkować.
Źródło: TVN CNBC Biznes
Źródło zdjęcia głównego: TVN CNBC BIZNES