Od czwartego maja rząd zdecydował, że w ramach drugiego etapu tak zwanego odmrażania gospodarki, przywrócone zostanie między innymi funkcjonowanie hoteli i innych miejsc noclegowych.
Hotele staną przed wyzwaniem zachowania szeregu norm sanitarnych. Właściciele będą musieli między innymi na bieżąco dezynfekować toalety, klamki i poręcze, kwaterować w jednym pokoju maksymalnie dwie osoby, wyłączyć baseny, sauny i sale telewizyjne, a także serwować posiłki w restauracjach przy zachowaniu dwumetrowej odległości między gośćmi.
- Ściąganie firmy z przestoju ekonomicznego dla kilku, kilkunastu gości może okazać się tak naprawdę nieopłacalne - komentuje Łukasz de Lubicz-Szeliski, właściciel hoteli w Ustce.
Sytuację przedsiębiorców w tym nadmorskim mieście sprawdził reporter TVN24 Tomasz Kułakowski.
OGLĄDAJ TVN24 W INTERNECIE NA TVN24 GO
Źródło: TVN24
Źródło zdjęcia głównego: TVN24