Jedna z japońskich sieci restauracji w swojej ofercie ma czarne cheeseburgery. Jak się okazuje, podobne bułki dostaniemy także w Polsce. - Czarne burgery mamy w naszej ofercie od początku września - chwali się właściciel dwóch restauracji w Poznaniu.
Barwione na czarno bułki to jeden z pomysłów na przyciągnięcie klientów. - Co miesiąc chcemy zaskakiwać ludzi czymś nowym w ofercie. Tym razem są to czarne burgery - tłumaczy Michał Długiewicz, właściciel dwóch lokali na Starym Mieście i Jeżycach.
Sepia daje kolor
Bułki barwione są sepią - czarnobrązowym barwnikiem otrzymywanym z woreczka czernidłowego mątwy. - Zanim wprowadziliśmy je do oferty, razem z zaprzyjaźnioną piekarnią przeprowadziliśmy próby barwienia bułek. Sepia okazała się trudna do kupienia w Poznaniu. Ostatecznie sprowadziliśmy ją z Warszawy - tłumaczy.
W odróżnieniu od japońskiego odpowiednika, czyli burgerów z czarnym keczupem, a od 19 września także z czarnymi: serem, papryką, cebulą i sosem czosnkowym, poznański burger barwioną ma tylko bułkę. Zachowuje jednak japoński charakter. - Mi osobiście czarny kolor kojarzył się z azjatyckim klimatem, stąd dodaliśmy do niego surimi, sezam i sos na bazie wasabi. Z barwienia sosu zrezygnowaliśmy celowo. O ile w przypadku bułki barwnik nie wpływa na smak, o tyle w przypadku sosu różnica mogłaby być już wyczuwalna - wyjaśnia Długiewicz.
Czarne burgery to edycja limitowana. - Mamy ich ograniczoną ilość każdego dnia w obu naszych lokalach. Ma grono swoich zwolenników, jesteśmy zadowoleni z tego eksperymentu - kończy.
Autor: FC / Źródło: TVN 24 Poznań
Źródło zdjęcia głównego: materiały promocyjne