Na choroby monsunowego sezonu najlepsze są... szczury. W szczególne właściwości szczurzego mięsa wierzą mieszkańcy południowych Indii i co roku przyrządzają uzdrawiające specyfiki.
Na co dzień zajmują się rolnictwem, ale raz w roku tuż przed mosnunowym sezonem, 50 rodzin z indyjskiej wioski Perumanthuruthu zamienia się w szamanów-farmaceutów. Po szczurze składniki wybierają się kilkadziesiąt kilometrów dalej nad jezioro Vembanadu. Ostrymi metalowymi szpicami wyławiają szczury wodne. Czym większy tym...smaczniejszy.
Medyczne właściwości mięsa potwierdzają eksperci-farmaceuci. Podkreślają, że bardzo ważny jest sposób przygotowania szczurzych specyfików. Kobiety z Perumanthuruthu mięso obficie przyprawiają lokalnymi ziołami. Potem szczurze mięso wystarczy tylko usmażyć.. - Po zjedzeniu czujemy, że mamy więcej siły i energii - twierdzą i jako dowód wskazują na to, że od kilku lat nikt z wioski w czasie najtrudniejszego sezonu nie chorował.
Źródło: Reuters, TVN24
Źródło zdjęcia głównego: Reuters