Po godzinie 20. w Sali Kolumnowej rozpoczął się uroczysty "dinner" z udziałem prezydentów Europy Środkowej oraz gościa honorowego - Baracka Obamy. Menu obejmuje m.in. tatara z pstrąga i pieczoną pierś perliczki.
tatar z pstrąga krem z dyni pieczona pierś perliczki pralinki czekoladowe z sorbetem pomarańczowym. Menu obiadu w Pałacu Prezydenckim
Przed spotkaniem z przywódcami naszego regionu Europy doszło do krótkiej rozmowy w cztery oczy prezydentów Polski i Stanów Zjednoczonych. Potem panowie wysłuchali minikoncertu fortepianowego. Usłyszeli fragment Menueta Antycznego Paderewskiego, o czym poinformował nas Karol Radziwonowicz, prezes zarządu Międzynarodowego Towarzystwa Muzyki Polskiej im. Ignacego Jana Paderewskiego.
Sam obiad odbywa się za zamkniętymi drzwiami: dziennikarze nie mają tam wstępu.
Frykasy w menu
Jak udało się ustalić TVN24, menu obejmuje: tatar z pstrąga, krem z dyni, pieczoną pierś perliczki oraz - na deser - pralinki czekoladowe z sorbetem pomarańczowym. Serwowane są trzy rodzaje win: m.in. francuskie Bovier et Fils Chablis z 2009 roku oraz portugalskie Quinta da Gaivosa Douro z 2005 roku.
Obiad ma potrwać około dwóch godzin.
Intensywna sobota
Uczestnicy będą rozmawiać o tym, jak Europa i USA - w ramach wspólnoty transatlantyckiej - mogą pomóc w budowie społeczeństw oraz systemów demokratycznych w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie.
W sobotę prezydent Obama spotkać się m.in. z prezydentem Bronisławem Komorowskim oraz z premierem Donaldem Tuskiem. W programie jego wizyty przewidziane jest również spotkanie z przedstawicielami partii politycznych oraz - ok. godz. 15 w Katedrze Wojska Polskiego - z bliskimi ofiary katastrofy smoleńskiej.
jk//mat
Źródło: TVN24, PAP