Żabom grozi wyginiecie z powodu lawinowo rosnącej konsumpcji żabich udek - alarmuje międzynarodowy zespół badaczy przy Uniwersytecie w Adelajdzie w Australii. Kulinarny rarytas sprzedaje się i zjada już nie tylko we Francji, ale na całym świecie.
Badacze apelują o wprowadzenie międzynarodowej certyfikacji żabich łowisk. W przeciwnym razie ich nadmierna eksploatacja szybko doprowadzi do zanikania poszczególnych gatunków, tak jak to się stało z wieloma gatunkami ryb. Ich zdaniem należy wprowadzić procedury i system nadzoru nad poławianiem żab.
Konsumpcja żab na całym świecie rośnie w szybkim tempie. Są bardzo popularne w Europie i w Azji, na lokalnych targowiskach i w dobrych restauracjach. W zeszłym roku zjedzono od 200 mln do 1 miliarda żab – policzyli naukowcy.
Największym eksporterem żab na świecie jest Indonezja.
Źródło: sciencedaily.com
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu