Wędzony szpik w najlepszej knajpie świata

Już wiemy, gdzie w tym roku, wybierając spośród restauracji świata, najlepiej zjeść. W corocznym prestiżowym konkursie organizowanym przez Brytyjski Magazyn Restauratorów, duńska Noma została wybrana spośród restauracji całego świata.

Szefem kuchni w Nomie jest 32-letni Rene Redzepi. Kucharz pracował wcześniej w słynnej hiszpańskiej elBulli - która tytuł najlepszej restauracji świata zdobywała czterokrotnie. To tam między innymi została spopularyzowana ostatnia restauratorska nowinka - kuchnia molekularna.

Zwycięska restauracja znajduje się w Kopenhadze. W jej głównym menu można znaleźć nowatorskie potrawy kuchni nordyckiej.

Wół piżmowy saute?

Najciekawsze pozycje w karcie to: wół piżmowy, wędzony szpik kostny, sandacz z dojrzewającym czarnym bzem czy suszone ostrygi z rzeżuchą.

Swoją oryginalność restauracja zawdzięcza również wnętrzu - lokal mieści się w dawnych magazynach duńskiej floty handlowej.

Źródło: Reuters

Czytaj także: