Grupie meksykańskich naukowców udało się stworzyć nowy gatunek melona, zwanego miodowym, który zachowuje świeżość przez 45 dni. Owoc jest bardziej aromatyczny, a jego miąższ twardszy.
Ośrodek badawczy w Meksyku ogłosił, że naukowcy wyłączyli w melonie proteinę odpowiedzialną za rozkład kwasów tłuszczowych i w ścianach komórkowych. Wcześniej odkryto, że proteina ta była nieaktywna w nasionach.
Owoc nie traci na jakości
Dzięki tej metodzie pięciokrotnie przedłużamy przydatność owocu do spożycia, tak że nie robi się miękki ani nie traci kształtu - powiedział kierownik grupy naukowców Miguel Angel Lim.
Odkryta metoda może być w przyszłości użyta do przedłużania trwałości owoców z dużą ilością miąższu, np. w truskawkach czy papai.
Źródło: PAP, lex.pl
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu