Świętomarcińskie rogale - czyli poznańskie smakołyki, sprzedawane wyłącznie w okolicy 11 listopada - po raz pierwszy w tym roku będą mogły zostać opatrzone unijnym symbolem produktu regionalnego. Logo daje klientom gwarancję, że rogale zostały wyprodukowane w Wielkopolsce zgodnie z określoną tylko dla nich recepturą.
Rogale są tradycyjnym przysmakiem w dniu Świętego Marcina, patrona głównej ulicy stolicy Wielkopolski. Wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. 11 listopada poznaniacy zjadają ich ponad 400 ton.
Sprzedajesz rogale nielegalnie - możesz trafić do więzienia
Ponieważ nazwa "rogal świętomarciński" została zarejestrowana w unijnym rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, przywilej znakowania unijnym symbolem mają ci producenci, którzy poddali się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją i otrzymali świadectwo jakości.
Na wniosek producentów Wielkopolski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolował wszystkie zakłady produkujące takie rogale. Wydano 90 świadectw jakości.
- Dzięki temu konsumenci uzyskują pewność, że jest to wyjątkowy produkt wysokiej jakości, wyprodukowany na terenie Wielkopolski, odróżniający się od innych podobnych produktów - powiedziała Julita Dąbrowska z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Kontrola dotyczy m.in. tego, czy produkt wytwarzany jest stosownie z wymaganiami specyfikacji, na podstawie której Komisja Europejska zarejestrowała nazwę "rogal świętomarciński" jako chronione oznaczenie geograficzne.
Producenci zobowiązani są do prowadzenia szczegółowej dokumentacji, która pozwala na odtworzenie całego cyklu produkcyjnego. Rogal świętomarciński może być produkowany na terenie 26 powiatów województwa wielkopolskiego.
Producent, który nie spełnia warunków określonych we wniosku o rejestrację i sprzedaje nielegalnie produkt oznaczony zarejestrowaną nazwą, może być ukarany grzywną lub karą do dwóch lat więzienia.
Wielowiekowa tradycja
Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem zaapelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust specjalne rogale w kształcie podkowy. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.
Rokrocznie Poznań dzieli się swoją wyjątkową tradycją, wysyłając rogale ważnym osobistościom. W ubiegłym roku trafiły one m.in. do prezydenta, premiera, marszałków Sejmu i Senatu, a także przedstawicielstw dyplomatycznych w Polsce i prezydentów miast.
Źródło: PAP, lex.pl
Źródło zdjęcia głównego: TVN24