Megabagietka po meksykańsku

Tysiące kawałków chleba, sałata, cebula, pomidory i ponad 30 innych składników złożyło się na gigantyczną, 46-metrową bagietką, którą przyrządzili sobie mieszkańcy Mexico City.

W powstaniu bagietki - "torta" - liczyła się nie tylko wielkość, ale i szybkość jej zrobienia. A kilkudziesięciu ludziom przygotowanie 800 kg buły zajęło zaledwie sześć minut i 10 sekund.

Dla Meksykanów nie był to jednak tylko wyczyn na miarę rekordu - trzeci rok z rzędu ich kanapka jest największą w swojej klasie - ale sposób na promocję tradycyjnego sposobu żywienia.

W służbie zdrowej żywności

Złożona z wyłącznie naturalnych składników "torta" coraz częściej jest bowiem wypierana z menu Meksykanów przez sztuczne wytwory przeróżnych fast foodów.

Podczas trzydniowych targów promujących bagietkę, ich organizatorzy mają nadzieję choć trochę zmienić ten niekorzystny trend.

Źródło: Reuters

Czytaj także: