Tysiące kawałków chleba, sałata, cebula, pomidory i ponad 30 innych składników złożyło się na gigantyczną, 46-metrową bagietką, którą przyrządzili sobie mieszkańcy Mexico City.
W powstaniu bagietki - "torta" - liczyła się nie tylko wielkość, ale i szybkość jej zrobienia. A kilkudziesięciu ludziom przygotowanie 800 kg buły zajęło zaledwie sześć minut i 10 sekund.
Dla Meksykanów nie był to jednak tylko wyczyn na miarę rekordu - trzeci rok z rzędu ich kanapka jest największą w swojej klasie - ale sposób na promocję tradycyjnego sposobu żywienia.
W służbie zdrowej żywności
Złożona z wyłącznie naturalnych składników "torta" coraz częściej jest bowiem wypierana z menu Meksykanów przez sztuczne wytwory przeróżnych fast foodów.
Podczas trzydniowych targów promujących bagietkę, ich organizatorzy mają nadzieję choć trochę zmienić ten niekorzystny trend.
Źródło: Reuters