Czekolada do mięsa, czerwonego wina, czekoladowa maska na twarz i czekoladowe ubranie - to tylko niektóre z rarytasów jakie można zobaczyć na niezwykłych targach w Meksyku. Odwiedzający je mogli poznać wszystkie możliwości zastosowania królowej słodyczy, a nawet spróbować tradycyjnej meksykańskiej czekolady.
Okazuje się, że czekolada sprawdza się nie tylko jako deser. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, a także do alkoholu. Miłośnicy czekolady mają okazję obejrzeć też wystawę czekoladowych rzeźb i ubrań oraz zrelaksować się w czekoladowym SPA. Wszystko po to, by promować Meksyk - ojczyznę czekolady.
To właśnie tu prawie 3 tys. lat temu plemię Olmeków pierwsze otrzymało czekoladę z ziaren kakao. Tradycja wytwarzania prawdziwej czekolady w Meksyku jest kultywowana do dziś, a jej receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Źródło: Reuters
Źródło zdjęcia głównego: Reuters