Dobra wiadomość dla miłośników czekolady. Naukowcy odkryli, że dzięki swoim właściwościom może być uznana za "super jedzenie".
Do kategorii "superpokarmów" zalicza się żywność bogatą w składniki odżywcze. Taki super posiłek przynosi przynajmniej kilkanaście korzyści dla zdrowia. Do tego zaszczytnego grona może niebawem dołączyć czekolada. Amerykańscy naukowcy odkryli, że zawiera ona w sobie więcej związków roślinnych na gram masy niż soki owocowe.
W przeprowadzanych przez naukowców z Hershey Center for Health&Nutrition w USA badaniach okazało się, że ciemna czekolada w proszku zawiera więcej przeciwutleniaczy oraz polifenoli - związków, które są uznawane za mogące chronić organizm przed chorobami, takimi jak rak czy choroby serca.
Zaskakujące wyniki
Badacze dokonali porównań między kakao, porcją ciemnej czekolady oraz jej gorącą pitną postacią a miksem soków owocowych zawierającym wyciągi z jagody acai, żurawiny i granatu. Obserwacje wykazały, że zarówno ciemna czekolada jak i kakao miały w sobie także więcej przeciwutleniaczy i flawonoli niż same owoce.
Czekolada jest super
Według prowadzącej obserwacje Dr Debry Miller wyniki pokazały, że właśnie dlatego czekolada powinna być oznakowana jako "superjedzenie".
- Nasiona kakaowca powinny być traktowane jako "superowoce" tak samo jak produkty pochodzące z jego pestek, tak jak naturalne kakao w proszku czy ciemna czekolada jako "super żywność - powiedziała.
- To dobra wiadomość dla osób "zakochanych" w czekoladzie - podsumowuje dr Miller.
Źródło: telegraph.co.uk
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu