Ludzie, którzy częściej jedzą czekoladę, mogą być bardziej podatni na depresję. - Czekolada może być bezpośrednią przyczyną depresji - informują naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego.
Wiele osób uważa, że czekolada poprawia ich nastrój. Jednak brak na to dowodów. Lekarze Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadzili badania, aby sprawdzić, jak jest naprawdę.
Przebieg badań
W badaniach, które opisuje BBC, wzięło udział 1000 dorosłych osób. Żaden z pacjentów nie miał zdiagnozowanej depresji, ani nie przyjmował na nią leków. Wyniki są zadziwiające. Ci, którzy jedli najwięcej czekolady, popadali częściej w stany depresyjne. Jedząc słodką przekąskę co najmniej raz w tygodniu, człowiek staje się bardziej ponury, niż ten, który je ją tylko od od czasu do czasu - orzekli naukowcy.
Ocena ekspertów
Lekarze stwierdzają, że nadmierne spożywanie czekolady można porównać do nadużywania alkoholu. Pracownicy Uniwersytety Kalifornijskiego uważają, że jest wiele wyjaśnień ich wyników badań i muszą to dokładnie sprawdzić: - Może po prostu ludzie, którzy mają depresję, pragną czekolady jako leku na poprawienie nastroju? - zastanawia się dr Natalie Rose, jedna z naukowców.
Źródło: BBC News