Łosoś w pomidorowym farszu, komosa ryżowa z warzywami i naleśniki orkiszowe. Do tego kozie sery, wędliny i przyprawy. Wszystko z ekologicznych i zdrowych produktów. W ramach Eco Day 2012 na placu Solnym powstał Jarmark Ekologiczny.
Pokazy kulinarne, prezentacje bio produktów i wszystko co związane jest z tematyką zdrowej żywności, czeka na wrocławian podczas weekendowego Jarmarku Ekologicznego. Mieszkańcy, pod okiem kucharzy, mogą uczyć się jak przygotować potrawy i jakie produkty wybierać by były najzdrowsze. Impreza przede wszystkim promuje ekologiczny tryb życia.
Smacznie i zdrowo
Wrocławianie, którzy odwiedzą Jarmark będą mieli okazję skosztować najbardziej wyszukanych Bio-potraw. Na stole, specjalnie przygotowanym do pokazów kulinarnych, można spróbować m.in. sielawy (rodzaju łososia) w marchewkowo-pomidorowym farszu, quinoa (komosy ryżowej) z warzywami czy naleśników orkiszowych w warzywnym sosie. W okolicznych straganach można również kupić ekologiczną żywność: kozie sery, chleb wypiekany na zakwasie, wędzone wędliny i przyprawy, bez dodatku glutenu. Oprócz jedzenia są również regionalne piwa i pitne miody.
Dwa dni ekologicznych przysmaków
Na placu Solnym przygotowano również atrakcje dla najmłodszych w postaci warsztatów plastycznych. Na Jarmark można przyjść przez całą sobotę i niedzielę w godz. 10.00 - 18.00. Organizatorzy zapewniają, że pierwsza edycja Eco Day 2012 z pewnością nie będzie ostatnią. W przyszłości impreza ma się odbywać raz w roku - w sierpniu lub we wrześniu.
Autor: balu//ec / Źródło: TVN 24 Wrocław
Źródło zdjęcia głównego: TVN 24 Wrocław | K.Kluk