Czeskie kndeliki i jagnięcina po grecku podbiły serca i żołądki wrocławian. Na Rynku trwa europejska biesiada.
Festiwal „Europa na widelcu” przyciągnął tłumy mieszkańców Wrocławia, spragnionych poznania nowych smaków europejskiej kuchni. Wiedzeni zapachem smakowitych potraw próbują hiszpańskiego gazpacho czy francuskiego ratatouille.
Smaki Euro 2012
Nic jednak nie przebije popularności, jaką cieszą się czeskie knedliki. W kolejce do spróbowania smakołyków od sąsiadów z południa, cały czas stoi kilkanaście osób. Nie inaczej jest z kuchnią rosyjską i grecką. Wygląda na to, że wrocławianie koniecznie chcą poznać kuchnię grupowych rywali Polaków na Euro 2012.
Smakami zachwycają się nie tylko amatorzy, ale też znawcy kuchni. – Najbardziej smakowała mi jagnięcina pieczona w sosie jogurtowym. Dobrze, że w jednym miejscu można spróbować potraw z całej Europy – mówi Agata, która na co dzień pisze o gotowaniu na blogu "Kuchnia w formie".
Festiwal smaków
„Europa na widelcu” to festiwal podczas którego wrocławianie mogą poznać kuchnie 16 europejskich krajów. Kulinarna uczta odbywa się we Wrocławiu po raz czwarty.
Autor: ansa/roody / Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: tvn24.pl | ansa