Nasza reporterka sprawdzała, jak Wigilię będzie spędzała załoga promu Stena Spirit i członkowie ich rodzin. Ktoś musi zostać na pokładzie, ale nie ma tego złego, bo kolacja będzie na bogato. O to zadbają zawodowi kucharze.
Na promie Stena Spirit, jak na wielu statkach, zawsze ktoś pełni wachtę. Niedziele, święta – na burcie musi być załoga. Także w Wigilię w tym roku na promie musiało zostać 17 załogantów.
Będą mogli ich odwiedzić członkowie rodzin, a kucharze zadbają, by ich święta pełne były świątecznych smaków. W kambuzie trwają ostatnie przygotowania przed prawdziwą ucztą wigilijną.
- Już finiszujemy z przygotowaniami. Będzie tradycyjnie, ale także trochę kuchni fusion – zdradza Michał Kotecki, szef kuchni Stena Spirit. Na stole znajdą się między innymi pierogi, filet karpia marynowany w cebuli, dorsz pod kruszonką na bazie parmezanu, kluski z makiem, ryba w galarecie, ryba po grecku. No i oczywiście barszcz. I wiele, wiele innych dań.
- Gdyby tylko telewizory miały funkcję przekazywania zapachu, to właściwie nie musiałabym nic mówić - żartowała Dominika Ziółkowska, reporterka TVN24 Gdańsk, która odwiedziła załogę statku. Jak nam przekazała, wszystkie dania są przepyszne.
Wszystkim, czy na lądzie, czy na wodzie, życzymy wszystkiego najlepszego z okazji świąt.
Jeśli chcielibyście nas zainteresować tematem związanym z Waszym regionem - czekamy na Wasze sygnały/materiały. Piszcie na Kontakt24@tvn.pl.
Autor: eŁKa//ec / Źródło: TVN24 Pomorze
Źródło zdjęcia głównego: tvn24