Festiwal kuchni w Jerozolimie. Na placu zebrali się kucharze z całego miasta, by przygotować lokalny specjał: pieczywo z jagnięciną i kurczakiem. A wszystko po to, by pobić rekord Guinnessa we wspólnym gotowaniu.
Impreza miała na celu promocję turystyki w Jerozolimie.
- Wszyscy kucharze z Jerozolimy, z wszystkich hoteli i restauracji, przyjeżdżają na rynek Mahane Jehudy i gotują - zachwycał się szef kuchni Tali Friedman, który brał udział w imprezie.
Wątroba i śledziona w kebabie
W skład mięsa, włożonego do pity, wchodziło serce z kurczaka, wątroba, śledziona, a także kawałki jagnięciny z grilla z cebulką, czosnkiem i przyprawami.
Do przygotowania dwumetrowej pity wykorzystanych zostało 10 kilogramów mąki, 32 kilogramów mięsa z grilla oraz 12 kilogramów sałatki.
By rekord mógł być wpisany do Księgi Guinnessa, organizatorzy muszą przekazać dokumentację ze wspólnego gotowania prawnikom z tej organizacji.
Źródło: Reuters