Kanadyjskie władze potwierdziły śmierć 12 osób, które zatruły się mięsem. W produktach firmy Maple Leaf Foods Inc. badania wykazały obecność bakterii listeriozy.
Zakażone mięso pochodziło z jednej z fabryk należących do firmy. Przedsiębiorstwo natychmiast wstrzymało produkcję.
Na dotychczasowych ofiarach tragedia może się jednak nie skończyć. Kanadyjczycy poinformowali, że kolejnych 29 osób jest pod obserwacją, także z podejrzeniem zatrucia listeriozą. Spodziewają się też otrzymać zgłoszenia o większej ilości zakażonych.
W 2005 roku w Polsce zanotowano 22 zachorowania na listeriozę. W grupie szczególnego ryzyka zakażenia znajdują się kobiety w ciąży, noworodki, ludzie starsi i osoby z upośledzeniem odporności. Zakażenia u ludzi wywoływane są najczęściej przez bakterie znajdujące się w nabiale, surowych owocach i warzywach.
Źródło: Reuters
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu