Dlaczego się obżeramy?

 
Naukowcy ustalili dlaczego się obżeramysxc.hu

Dlaczego jemy ponad miarę? Wydaje się, że amerykańscy naukowcy znaleźli na to odpowiedź. Odpowiada za to duża aktywność hormonu głodu - greliny. To hormon wydzielany w żołądku, kiedy jesteśmy wygłodzeni lub mamy niedobór kalorii w diecie. Pobudza ona w mózgu uczucie głodu.

Wszystko zostało dokładnie opisane w piśmie "Biological Psychiatry".

Wcześniejsze badania mówiły, że podwyższony poziom greliny nasila również uczucie przyjemności związane z zażywaniem kokainy lub piciem alkoholu. Teraz naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Stanu Teksas w Dallas dowiedli, że podobny mechanizm może działać w przypadku jedzenia.

Tłuste czy zwykłe?

Naukowcy przeprowadzili doświadczenie, w którym sprawdzili czy najedzone do syta myszy wybiorą pomieszczenie, w którym wcześniej znajdowały bardzo tłuste pożywienie czy też takie, w którym udostępniano im zwykłą karmę.

Co się okazało? Gryzonie nie miały żadnych preferencji. Sytuacja zmieniła się nieco, gdy wstrzyknięto im grelinę. Myszy wybierały pomieszczenie, które kojarzyły z tłustą żywnością, choć było ono zupełnie puste.

Zdaniem prowadzącego badania dr. Mario Perello, grelina pobudzała myszy do szukania tłustego pokarmu, ponieważ zapamiętały, jak wielką przyjemność im sprawiał. - Nieważne, że pomieszczenie było już puste, gryzonie ciągle kojarzyły go z czymś przyjemnym - skomentował naukowiec.

Test nr 2

To nie był jedyny test jaki przeprowadzili amerykańscy naukowcy.

W drugim doświadczeniu sprawdzili jak długo myszy będą wkładać nos do dziury po to, by otrzymać tłustą karmę. - Zwierzęta, którym nie podano greliny, poddawały się znacznie szybciej niż te, którym wstrzyknięto hormon - mówił biorący udział w badaniach dr Jeffrey Zigman.

Jak twierdzą badacze, odkrycie to wskazuje, że grelina wzmacnia uczucie przyjemności związane ze smacznym jedzeniem. To właśnie dzięki działaniu tego hormonu po zjedzeniu sytego obiadu ciągle mamy ochotę na różne smakołyki, np. kaloryczny deser.

Jak wyjaśniają badacze, grelina oddziałuje na tzw. układ nagrody w mózgu, który odpowiada za odczuwanie przyjemności i uzależnianie się od rzeczy, które ją nam sprawiają. Dlatego jesteśmy silnie zmotywowani, by je zdobyć i łatwo zapamiętujemy jak to osiągnąć.

Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu