Cholera atakuje na Ukrainie. Winne ryby?

 
Bakterie cholery pod mikroskopemwikipedia.org

Osiem osób zachorowało dotychczas na cholerę w Mariupolu nad Morzem Azowskim na wschodzie Ukrainy - podały lokalne władze sanitarne. Specjaliści, którzy od tygodnia poszukują źródła zakażeń, zgadzają się wstępnie, iż może się ono znajdować w morskich rybach.

Jeszcze w czwartek władze informowały o pięciorgu chorych na cholerę. W piątek do szpitala trafiły kolejne trzy osobny. - Są to członkowie jednej rodziny, którzy 24 maja kupili na bazarze ryby i przygotowali je do jedzenia w warunkach domowych - wyjaśnił główny lekarz Ukrainy Serhij Ryżenko.

By nie dopuścić do rozpowszechnienia zarazków cholery, na początku tygodnia władze obwodu donieckiego, do którego należy Mariupol, zakazały kąpieli oraz zabroniły połowu i sprzedaży ryb z Morza Azowskiego.

Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: wikipedia.org