Produkują pół tony sera dziennie. Wykorzystują przepis sprzed wieków

przystanek europa
"Przystanek Europa". Korycin - gmina na Podlasiu i przykład tego, jak czerpać z Unii Europejskiej pełnymi garściami
Źródło: TVN24

Korycin i Rudka - gminy na Podlasiu, które są przykładem na to, jak czerpać z Unii Europejskiej pełnymi garściami. Pani Aneta przygotowuje ser koryciński "swojski", według przepisu, który sięga potopu szwedzkiego. Przysmak zyskał uznanie Komisji Europejskiej i wpisano go do rejestru chronionych oznaczeniem geograficznym. Zainteresowanie serem jest tak duże, że codziennie wyrabia się go pół tony. Jest to możliwe m.in. dzięki dotacjom na zakup nowych kotłów. W gminie Rudka z kolei młodzież uczy się przyrządzać podlaskie potrawy w kuchni z prawdziwego zdarzenia. Wędzarnia i ceglany piec kosztowały łącznie 1,2 mln zł, które pozyskano z funduszy europejskich.

Czytaj także: