Zupy, pierogi, bigos, a może zapiekanki? Nie. To pizza, kebab i hamburgery królują w polskiej gastronomii - informuje "Puls Biznesu".
Gazeta cytuje raport firmy hurtowej Makro o polskim rynku HoReCa (hotele, restauracje, catering), oparty na badaniu OBOP z marca tego roku.
Wynika z niego, że Polacy najczęściej poza domem jedzą pizzę (37 proc. respondentów), kebaby (24 proc.) i hamburgery (19 proc.). Ustępują im nie tylko polskie zupy i pierogi, ale nawet tak popularne niedawno zapiekanki (13 proc.).
Jak zauważa "PB", w 2009 r. po raz pierwszy spadła liczba klientów i wartość obrotów sektora HoReCa. Zdaniem przedstawicieli branży fakt ten świadczy o tym, że rynek ten nie ma już większych szans na rozwój. Rozwijać się mogą ewentualnie jedynie niektóre jego segmenty - czytamy w gazecie.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu