W wieku 91 lat zmarł francuski mistrz sztuki kulinarnej Paul Bocuse - poinformował w sobotę na Twitterze szef MSW Francji Gerard Collomb. "Gastronomia pogrążyła się w żałobie... Odszedł papież gastronomii" - napisał minister.
"Pan Paul to była Francja: prostota i wielkoduszność; doskonałość i sztuka życia" - dodał szef MSW.
Bocuse był ikoną kuchni francuskiej, a przyznawana od 1987 roku nagroda Złotego Bocuse'a (Bocuse d'Or) uchodzi za jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla szefów kuchni na świecie.
Pionier nouvelle cuisine
Ten mistrz sztuki kulinarnej był pionierem tzw. nouvelle cuisine - bardziej dietetycznej od tradycyjnej kuchni francuskiej. Nouvelle cuisine stawia m.in. na świeże składniki i stylowe podanie. Restauracja Bocuse'a w przewodniku Michelin figuruje wśród najlepszych i najdroższych. Bocuse był m.in. pomysłodawcą Międzynarodowych Targów Gastronomii, Hotelarstwa i Żywienia (SIRHA), wyznaczających kulinarne trendy.
Paul Bocuse est mort, la Gastronomie est en deuil.
Monsieur Paul, c’était la France. Simplicité & générosité. Excellence & art de vivre.
Le pape des gastronomes nous quitte. Puissent nos chefs, à Lyon, comme aux quatre coins du monde, longtemps cultiver les fruits de sa passion. pic.twitter.com/XI0ozzzGJK— Gérard Collomb (@gerardcollomb) 20 stycznia 2018
Autor: tmw//rzw / Źródło: PAP