Bryndza, oscypek, obwarzanek promują Małopolskę

Oscypek już 20 lutego otrzyma unijną Chronioną Nazwę Pochodzenia. W środę Komisja Europejska ostatecznie zaaprobuje rejestrację tradycyjnego sera z Podhala. To drugi po bryndzy polski produkt, który otrzyma taką ochronę.(TVN24)
Oscypek jako drugi produkt dostał certyfikat UE
Źródło: TVN24
11 małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatem Unii Europejskiej będzie promowanych podczas rozpoczętej właśnie kampanii "Zasmakuj w Małopolsce”. Przysmaki te będzie można spróbować podczas degustacji na imprezach plenerowych w całym województwie.

Do tej pory wyróżnionych oznaczeniami jest 11 produktów. Certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia posiadają: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego), karp zatorski, fasola "Piękny Jaś" a Chronione Oznaczenie Geograficzne - jabłka łąckie, śliwka suska sechlońska (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska.

11 przysmaków w 20 miastach Małopolski

Do października tego roku w 20 miejscowościach podczas lokalnych imprez plenerowych zorganizowana zostanie prezentacja połączona z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Będą one prezentowane na specjalnych stoiskach przygotowanych przez województwo małopolskie.

- Akcja "Zasmakuj w Małopolsce" ma zwiększyć wiedzę Małopolan i turystów o produktach regionalnych - zaznacza Piotr Odorczuk, rzecznik urzędu marszałkowskiego.

Dodatkowymi atrakcjami podczas prezentacji będą pokazy, quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką będą właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.

Bryndza i oscypek pionierami smaków

Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska, czyli miękki ser z mleka owczego. Jako następny produkt zarejestrowano wyrabiany z mleka owczego oscypek.

Jak mówi Odorczuk, w krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE, na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.

Województwo małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Autor: nf/b / Źródło: PAP

Czytaj także: