Zupa z rekordową ilością jajek

 
Zupę ugotowano podczas Festiwalu Jajka na Węgrzech.
Źródło: PAP

Osiem tysięcy kurzych jaj trafiło do największej na świecie jajecznej potrawy, którą ugotowano z okazji Festiwalu Jajka w Siófok na Węgrzech.

Oprócz ośmiu tysięcy kurzych jaj do przyrządzenia potrawy zużyto 2 tysiące jaj przepiórczych, 10 tysięcy ziemniaków, 80 kg cebuli, 60 kg smalcu, 100 kg słodkiej papryki, 20 kg pomidorów oraz mnóstwo przypraw.

Wszystkie jajka najpierw ugotowano na twardo, a dopiero potem wrzucono do ogromnego kotła.

Do zupy trafiło osiem tysięcy kurzych jaj.
Do zupy trafiło osiem tysięcy kurzych jaj.
Źródło: PAP

Potrawa trafi do księgi Rekordów Guinnessa. Potrawę będą mogli skosztować wszyscy, którzy przyszli na festiwal.

Źródło: PAP

Czytaj także: