Lipowy rozgrzewa, zbierany w maju jest dobry na serce, a każdy tak samo słodki i dobry. Miód - to naturalne lekarstwo na różne schorzenia a dla osetyjskich pszczelarzy - podstawowe źródło dochodu.
Tereny Osetii przed laty słynęły z najlepszego miodu. Pszczelarskie tradycje nieco upadły po rozpadzie Związku Radzieckiego, ale teraz osetyjscy miłośnicy pszczół postanowili je przywrócić.
Lipiec to w Osetii środek pszczelarskiego sezonu. Kiedy łąki pokryte są kolorowymi kwiatami, pszczelarze ruszają w góry, gdzie mają swoje ule. Ze zbiorami pracy tysięcy pszczół schodzą na dół do swoich domowych "fabryk". Miód mieszany jest w specjalnych wielkich garnkach i przelewany do słoików. Stragany z dziesiątkami słoików miodów w odcieniach od białego przez słoneczno-żółty do ciemnego brązu to zwyczajny krajobraz osetyjskich dróg, gdzie tysiące mieszkańców żyje ze sprzedaży naturalnego specjału.
Źródło: Reuters, TVN24
Źródło zdjęcia głównego: Reuters