Homary, ostrygi i sushi są niczym wobec swojskiej polskiej kiełbasy. Tak uznali amerykańscy kucharze gwiazdorzy, którzy dla kulinarnego magazynu "Saveur" ułożyli listę 100 rzeczy, które są najbardziej grzechu warte.
"Saveur 100" to coroczny ranking, który magazyn układa wraz z szefami kuchni znanych restauracji w USA. Wybierają najlepsze rzeczy ze świata smakoszy: ulubione dania, drinki, ludzi, miejsca, książki i inne, które ich inspirują w pracy i bez których nie mogą się obyć w kuchni.
W tym roku pierwsze miejsce zajęła kiełbasa. - Kawałek świnki delikatny i kruchy, lekko podsmażony na grillu to najbardziej pożądany smak na Ziemi. Nikt nie wymyślił niczego lepszego – tak Michael Anthony z nowojorskiej Gramercy Tavern wychwala pod niebiosa swojską "kielbasa".
Zestaw noży i samotność w kuchni
Pokonała takie pewniaki światowej kuchni jak ostrygi, sushi, homary i pizza. Na liście kucharze umieścili też np. zielone ziarenka kolendry, liście bazylii, popularny w Malezji i Singapurze dżem kaya (z jajek i mleka kokosowego, kolorowany na zielono wyciągiem z liści pandanu), pomidory, a nawet ruskie pierogi.
Wśród najcenniejszych klejnotów kucharzy znalazły się też książki o kuchni molekularnej, zestaw noży oraz ulubione blogi. Na miejscu 20. jest nawet coś niematerialnego - „Być samemu w swojej restauracji”, jak przyznał John Stage z nowojorskiej Dinosaur Bar-B-Que.
„Saveur” to wpływowy magazyn poświęcony jedzeniu i trunkom, a także podróżom związanym ze światową kuchnią. Założono go w 1996 roku w Nowym Jorku. W ciągu roku wychodzi dziewięć numerów, sprzedawanych w nakładzie 330 tys. egzemplarzy.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Piku/sxc