"Saveur 100" to coroczny ranking, który magazyn układa wraz z szefami kuchni znanych restauracji w USA. Wybierają najlepsze rzeczy ze świata smakoszy: ulubione dania, drinki, ludzi, miejsca, książki i inne, które ich inspirują w pracy i bez których nie mogą się obyć w kuchni.
W tym roku pierwsze miejsce zajęła kiełbasa. - Kawałek świnki delikatny i kruchy, lekko podsmażony na grillu to najbardziej pożądany smak na Ziemi. Nikt nie wymyślił niczego lepszego – tak Michael Anthony z nowojorskiej Gramercy Tavern wychwala pod niebiosa swojską "kielbasa".
Zestaw noży i samotność w kuchni
Pokonała takie pewniaki światowej kuchni jak ostrygi, sushi, homary i pizza. Na liście kucharze umieścili też np. zielone ziarenka kolendry, liście bazylii, popularny w Malezji i Singapurze dżem kaya (z jajek i mleka kokosowego, kolorowany na zielono wyciągiem z liści pandanu), pomidory, a nawet ruskie pierogi.
Wśród najcenniejszych klejnotów kucharzy znalazły się też książki o kuchni molekularnej, zestaw noży oraz ulubione blogi. Na miejscu 20. jest nawet coś niematerialnego - „Być samemu w swojej restauracji”, jak przyznał John Stage z nowojorskiej Dinosaur Bar-B-Que.
„Saveur” to wpływowy magazyn poświęcony jedzeniu i trunkom, a także podróżom związanym ze światową kuchnią. Założono go w 1996 roku w Nowym Jorku. W ciągu roku wychodzi dziewięć numerów, sprzedawanych w nakładzie 330 tys. egzemplarzy.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Piku/sxc