Pierwszą edycję MasterChef Junior wygrała Natalia Paździor. 11-latka ujawniła ogromny talent kucharski. Jak radzi sobie z popularnością i jak widzi swoją przyszłość? Materiał programu "UWAGA!".
Natalia, najmłodszy w Polsce mistrz kuchni, ma 11 lat i mieszka na wsi niedaleko znanego uzdrowiska Busko-Zdrój. Do tej pory jej życie było bardzo spokojne. Natalia lubiła gotować od wczesnego dzieciństwa. Jednak, jak twierdzi, prawdziwa fascynacja gotowaniem zaczęła się u niej dzięki programowi MasterChef.
Poszła i wygrała
- Czwartą edycję MasterChefa dla dorosłych oglądałam regularnie. Czasami oglądałam powtórki, jak leciały. A pewnego weekendu - to była sobota - zrobiłam sobie taką noc, że leciała cała seria. Wciągnęło mnie i chciałam spróbować. Uparłam się, żeby iść do programu MasterChef Junior. Mama nie chciała - wspomina.
Natalia poszła jednak do programu, wygrała, a mama pierwsza wybiegła uściskać córkę. Może dlatego, że początkowo nie wierzyła w sukces córki, która udowodniła, ile znaczy pasja no i - jak się okazało - talent.
Pasje
- Lubię gotować, ale podstawowe rzeczy. To co w każdej polskiej rodzinie: rosół, po rosole pomidorowa, schabowy - opowiada Iwona Paździor, mama Natalii.
- Mama gotuje według przepisu, nic nie może zmienić, wszystko musi być kropka w kropkę. Wszystko musi być dokładnie, idealnie, w tym samym czasie - dodaje Natalia.
Natalia musi pogodzić teraz dwie pasje. Od trzech lata gra w miejscowej drużynie siatkówki. Jest jedną z najlepszych zawodniczek. Niestety z powodu nagrania w telewizji nie pojechała z drużyną na pierwszy turniej.
- Jest kontaktowa, energetyczna, łatwo nawiązuje kontakty z koleżankami i jest sprawna fizycznie - mówi Jolanta Maślicha, jej trenerka.
Wsparcie fanów i idoli
Podczas pierwszego publicznego występu fani rządzili Natalią. Przez dwie godziny cierpliwie pozowała do zdjęć. Powoli dociera do niej, jak bardzo jest popularna w całej Polsce. Szczególnie wśród rówieśników. Natalia ma też swoich idoli i cieszy się, gdy ja wspierają.
- Natalka uwielbia gotować i robi to. A trening czyni mistrza. Trzeba trenować kubki smakowe, trzeba jeść różne rzeczy. W programie wyróżniała się uśmiechem, wiedziała, co chce zrobić, i nie bała się tego robić - mówi Mateusz Gessler, restaurator, juror w programie MasterChef Junior.
Odkąd odkryła swój talent, Natalia marzy o profesjonalnym gotowaniu. - Czuję, że świat się przede mną otworzył. Mam większe możliwości wejść w świat kulinarny, moje największe marzenie to otwarcie własnej restauracji - mówi Natalia.
Autor: kło / Źródło: TVN
Źródło zdjęcia głównego: TVN