Najpopularniejszy jest panierowany, smaczny jest także w zalewie octowej, po żydowsku czy w galarecie. Bywa serwowany z żółtym serem, podsmażanymi grzybami, śmietaną. Niezwykle pyszny jest także wędzony - tak zatorskiego karpia hodowanego tam od 700 lat zachwala "Gazeta Krakowska".
Antoni Mejza, dyrektor Rybackiego Zakładu Doświadczalnego Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Zatorze, zachwala karpia jako rybę dla każdego. Tym bardziej, że swój wygląd i smak karp zawdzięcza pracom selekcyjnym, prowadzonym przez europejskie rybactwo stawowe.
Doskonały, bo hodowany od wieków
Na Zatorszczyźnie karp jest hodowany od setek lat. Istnieje tam jeden z najstarszych ośrodków rybactwa. Z Zatora już wieki temu ryba ta trafiała na stoły koronowanych głów. Była ważnym elementem menu królewskiej rodziny przez cały rok. Stąd właśnie nazwa "karp królewski".
Źródło: PAP, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: TVN24