700 lat ma karp z Zatora

Iście królewski karp z 700-letniej dynastii
Iście królewski karp z 700-letniej dynastii
Źródło: TVN24

Najpopularniejszy jest panierowany, smaczny jest także w zalewie octowej, po żydowsku czy w galarecie. Bywa serwowany z żółtym serem, podsmażanymi grzybami, śmietaną. Niezwykle pyszny jest także wędzony - tak zatorskiego karpia hodowanego tam od 700 lat zachwala "Gazeta Krakowska".

Antoni Mejza, dyrektor Rybackiego Zakładu Doświadczalnego Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Zatorze, zachwala karpia jako rybę dla każdego. Tym bardziej, że swój wygląd i smak karp zawdzięcza pracom selekcyjnym, prowadzonym przez europejskie rybactwo stawowe.

Doskonały, bo hodowany od wieków

Na Zatorszczyźnie karp jest hodowany od setek lat. Istnieje tam jeden z najstarszych ośrodków rybactwa. Z Zatora już wieki temu ryba ta trafiała na stoły koronowanych głów. Była ważnym elementem menu królewskiej rodziny przez cały rok. Stąd właśnie nazwa "karp królewski".

Źródło: PAP, tvn24.pl

Czytaj także: