To prawdziwa gratka dla miłośników hamburgerów. W australijskim Sydney przyrządzono największą tego typu kanapkę na świecie. Ważyła 100 kilogramów.
Do wykonania gigantycznego hamburgera zużyto 81 kg mięsa, 120 jajek, 150 plasterków sera, 16 pomidorów, 2 kg sałaty, 1,5 kg buraków, 2 kg specjalnego sosu i 21 kg bułek z sezamem. Przysmak przez 12 godzin przyrządzało czterech kucharzy.
Hamburger będzie w menu
Poprzedni rekord światowy należał do restauracji w Detroit w USA, która wykonała hamburger ważący 84 kg - poinformowało małżeństwo będące właścicielami restauracji "Ambrosia on the Spot" w Sydney, Joe i Iman El-Ajouz.
- Zawsze chciałem pobić rekord. Było to bardzo zabawne, a poza tym stanowiło świetny chwyt marketingowy - powiedział Joe El-Ajouz.
Wielki hamburger znajdzie się w przyszłym roku w jadłospisie restauracji, choć jej właściciele mają świadomość, że niewiele osób będzie stać na zapłacenie ceny 1500 dol. australijskich (1224 dolarów amerykańskich).
Źródło: PAP, Reuters