Z łososiem i cielęciną - takich pierogów w Gdańsku posmakuje najsłynniejsza na świecie para książęca. Sprawdziliśmy, czego jeszcze skosztują Kate i William.
Pierogi z gdańskiego "Pod Łososiem" serwowano Janowi Pawłowi II, księżnej Annie i Margaret Thatcher. Teraz tej samej tradycyjnej potrawy skosztuje para książęca, która już w najbliższy wtorek pojawi się w Gdańsku.
Sprawdziliśmy, co dokładnie znajdzie się na stole Kate i Williama. - Jedne pierogi będą przygotowane z łososia z szyjkami rakowymi. To specjalność naszej restauracji. Z kolei drugie będą cielęce w cieście pietruszkowym. Oczywiście mamy specjalne ciasto i korzystamy z przepisów, które sprawdzają się od wielu lat. Nie mogę zdradzić receptury - opowiada szef kuchni w "Pod Łososiem".
Wiadomo, że para książęca będzie miała do wyboru co najmniej cztery, a może i pięć rodzajów pierogów. Nie zabraknie również tych na słodko.
Kieliszeczek dla zdrowotności
A po degustacji? Kate i William będą mogli spróbować wódki miodowej "Miodula" albo słynnego "Goldwassera".
- Gdańsk słynie z "Goldwassera". Jest wpisany w naszą historię. To, co go wyróżnia to przede wszystkim dwudziestodwukaratowe złoto. Ponadto jest to likier na bazie ziół leczniczych. Dlatego kieliszeczek albo dwa po obiedzie jak najbardziej jest wskazany - opowiada Damian Robakowski z "Pod Łososiem".
Załoga gdańskiej restauracji zapewnia, że "ma wprawę w podejmowaniu tak ważnych gości".
- Czujemy się bardzo wyróżnieni. Cała nasza firma i moja rodzina bardzo się cieszymy, że możemy podjąć parę książęcą. Mamy nadzieję, że to nie ostatni raz - dodaje Robakowski.
Jeśli chcielibyście nas zainteresować tematem związanym z Waszym regionem - czekamy na Wasze sygnały/materiały. Piszcie na Kontakt24@tvn.pl.
Autor: aa/gp / Źródło: TVN 24 Pomorze
Źródło zdjęcia głównego: TVN24 Pomorze | Łukasz Kąkolewski