"Stoję od północy". Tłusty czwartek w kolejce

Tłusty czwartek na Woli
Źródło: TVN24
Długa na kilkadziesiąt osób kolejka utworzyła sie z samego rana przy Górczewskiej. Amatorzy pączków z jednej z najbardziej znanych stołecznych cukierni w ten sposób przygotowują się do obchodów tłustego czwartku.

Słynny lokal znajduje się przy ulicy Górczewskiej 15. Chętni na pączki rok w rok ustawiają się w kolejce.

I tym razem nie było inaczej. - Jest około 50 osób, wszyscy czekają, zacierają ręce. Niektórzy mają turystyczne krzesełka. Kolejka jest nieco mniejsza niż w latach ubiegłych - relacjonował o godzinie 6.20 Tomasz Zieliński, reporter tvnwarszawa.pl.

Jak dodał, niektórzy czekają od kilku godzin. - Pierwszy mężczyzna w kolejce mówił, że stoi od północy - zaznaczył Zieliński.

I podkreślił, że w samej cukierni praca wre przed otwarciem.

Tajemnica pączków

W czym tkwi tajemnica najpopularniejszych pączków w stolicy? Według właścicieli cukierni z Górczewskiej, w naturalnych składnikach i ręcznym wyrabianiu. Ważne jest też serce wkładane w wyrób pączków.

O kilkudziesięcioletniej tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie rozmawialiśmy z Sylwią Tomaszkiewicz, prawnuczką założyciela słodkiego interesu na Woli. CZYTAJ WIĘCEJ.

Dziś pączki możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Mogą być tradycyjne lub w wersji fit, czyli pieczone. Kontakt 24 czeka na zdjęcia i nagrania waszych wypieków. Pochwalcie się, ile pączków zjecie. Robicie je sami, kupujecie?

ap/ran

Tłusty czwartek na Woli

Czytaj także: