Rynek pracy

Rynek pracy

W gastronomii brakuje rąk do pracy

To, że w sektorze gastronomicznym brakuje pracowników, to problem nie nowy, ale trwa już tak długo, że restauratorzy szukają niecodziennych sposobów na codzienne braki pracowników. Kuszą młodych benefitami, pakietami medycznymi czy kartami na siłownię. Katarzyna Rosicka.

Wychowani w "kulturze zap****olu" mówią o nich "śnieżynki". Bez urazy? 

Szef każe zostawać po godzinach? Młodzi odmawiają, już nie dają się pokroić za etat. Z badań zaś wynika, że są grupą, która najczęściej doświadcza mobbingu. - Walka pokoleń na rynku pracy jest jak wojna światów. Zetki od razu rozpoznają przemocowe zachowania, do tego mają umiejętności interpersonalne i znają na wylot Kodeks pracy. To może budzić w starszych pokoleniach poczucie zagrożenia - mówi Monika Klonowska, psycholożka i ekspertka badająca zjawisko mobbingu.