Często zakupy okazują się za duże, pozostaje też wiele niezjedzonych świątecznych potraw. Ilość przygotowanego nad miarę jedzenia wzrasta. W rozwiązaniu problemu pomogą jadłodzielnie. W Warszawie działa ich ponad 40.
Jadłodzielnie to miejsca, w których w specjalnie oznaczonych lodówkach i szafkach można pozostawić niepotrzebne jedzenie lub skorzystać z tego, co zostawili inni. Do jadłodzielni powinny trafiać produkty, które nie przekroczyły terminu ważności. Wyjątkami są produkty po dacie przydatności do spożycia, ale odpowiednio zapakowane. Dzięki jadłodzielniom żywność jest ratowana przed zmarnowaniem. W całej akcji należy również pamiętać o zachowaniu troski o czystość i funkcjonalność tych miejsc, które powstały z inicjatywy społecznej.
Jak korzystać z jadłodzielni?
Korzystanie z jadłodzielni jest proste. Zapakowane i opisane terminem przydatności lub datą przygotowania produkty wystarczy zanieść do najbliższego punktu. W Warszawie obecnie działa ponad 40 jadłodzielni. Lista jest stale aktualizowana na stronie jadłodzielni, w aplikacji mobilnej – w zakładce Ekopunkty oraz na warszawskim portalu mapowym.
Jadłodzielnie to element działań miasta na rzecz ograniczenia marnotrawstwa w ramach kampanii edukacyjnej "myślę~ nie marnuję".
Źródło: tvnwarszawa.pl
Źródło zdjęcia głównego: Urząd m.st. Warszawy