Ceny żywności

Ceny żywności

Millenialsi pamiętają memiczną reklamę, w której młody zbuntowany mężczyzna ryczał: "Trzeba mieć fantazję dziadku". Starszy pan odpowiadał: "Trzeba mieć fantazję i pieniądze, synku". Dziś, w dobie galopującej inflacji, rosnących rachunków za prąd i w przededniu recesji gospodarczej, możliwe, że trzeba mieć jeszcze odpowiednią aplikację w telefonie. I sprawnie unikać marketingowych pułapek.

Była królową zup. Rosół z tłustymi okami, krupnik na żeberkach, pomidorowa z kleksami śmietany. Dziś biała bułka maczana w mleku. Bo drogo, ręce i zęby już nie te, no i Stefana zabrakło. Według badania PolSenior2 około 10 procent osób starszych jada mniej posiłków niż rekomendowane minimum. A problemem jest nie tylko ilość jedzenia, ale też jakość. Ryzyko niedożywienia dotyczy już prawie co czwartego seniora.

Międzynarodowy dzień walki z marnowaniem jedzenia to powód, by kolejny raz apelować i o tym mówić. Polacy wyrzucają za dużo - marnują jedzenie i pieniądze. Dla przykładu tylko jedno jabłko wyrzucone do kosza to zmarnowanie około 70 litrów wody, która była potrzebna do jego wyprodukowania. Praktycznych wskazówek, co zrobić, by nie marnować, szukała Katarzyna Rosiewicz.