Tisz znaczy stół. Pięć dni z kuchnią żydowską na wyjątkowym festiwalu

Kolacja szabatowa w Muzeum POLIN
10. urodziny Muzeum POLIN
Źródło: TVN24

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, organizowany przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, który zacznie się w środę, 16 października, tradycyjnie zagości przy stołach w warszawskich barach mlecznych, na targu żywności i po raz pierwszy w Warszawskich Browarach.

Będzie to okazja - jak zapewniają organizatorzy - do skosztowania dań inspirowanych kuchnią żydowską oraz poznania dawnych i nowych tradycji rzemieślniczych i nowych trendów kuchni żydowskiej.

Specjalnymi uczestnikami festiwalu, którego mottem jest "Rzemiosło", będą współcześni rzemieślnicy. Kiedyś stanowili nieodłączną część pejzażu w przedwojennych sztetlach i dużych miastach - dziś znów są doceniani.

Kolacja szabatowa w POLIN

"Tisz" w jidysz oznacza stół. To ważne słowo w wielu językach i sprzęt szanowany w wielu kulturach. W tradycji żydowskiej "tisz" oznacza również radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole. "Taki też będzie tegoroczny festiwal" - zapewniają jego organizatorzy z Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Będzie można gotować, piec, pleść, haftować, malować i spacerować, a przede wszystkim - degustować.

Festiwal rozpocznie "dzień targowy". W środę, 16 października, muzeum zaprosi na śniadanie na targu w Fortecy Kręglickich poprzedzone zakupami i spotkaniem z wytwórcami lokalnego, ekologicznego jedzenia.

TISZ to także dobra okazja, aby poznać zbiory z kolekcji POLIN związane z kulturą kulinarną. Spotkanie z kolekcją "Oto obiekt. Wokół chleba" odbędzie się w czwartek, 17 października. A w wyjątkowy piątkowy wieczór 18 października – po zgaszeniu świateł w muzeum – festiwalowi goście zasiądą przy stole w holu głównym do uroczystej kolacji szabatowej, przygotowanej z lokalnych i sezonowych produktów.

Mąka i wypieki będą jednym z głównych motywów siódmej edycji festiwalu. Dlatego nie zabraknie opowieści o warszawskich młynach. Od warsztatów piekarskich "W żydowskiej piekarni", przez spacer i wyprawę na warszawską Pragę śladem mąki i chleba, aż po polsko-włoską podróż historyczną i wypieki z Alessią Di Donato.

Kolacja szabatowa w Muzeum POLIN
Kolacja szabatowa w Muzeum POLIN
Źródło: UM Warszawa

Hasło przewodnie: rzemiosło

Muzeum POLIN wyruszy także w miasto w towarzystwie zaprzyjaźnionych instytucji, takich jaki Muzeum Warszawy, Państwowe Muzeum Etnograficzne i Muzeum Warszawskiej Pragi, oraz pozarządowych organizacji, np. Centrum Kultury Jidysz, JCC Warszawa.

Będzie też można się udzielać twórczo-rzemieślniczo, np. w wyszywaniu jidyszowych makatek z przysłowiami, malowaniu na szkle i wyplataniu koszyków na chleb z rodzinnym duetem wikliniarskim Siostry Plotą.

- TISZ Festiwal to jedyny w Polsce festiwal poświęcony wyłącznie żydowskiemu jedzeniu i żydowskiej kulturze kulinarnej. Tegoroczny zainspirowała aktualna wystawa czasowa w Muzeum POLIN "(Po)ŻYDOWSKIE… Sztetl Opatów oczami Majera Kirszenblata". Jego obrazy przywołują m.in. dawne zwyczaje związane z tradycjami stołu i pracą rzemieślniczą w niedużych miasteczkach - dawnych sztetlach - wyjaśnia Magdalena Maślak, inicjatorka i kuratorka TISZ Festiwalu w Muzeum POLIN.

- Dlatego proponujemy przyjrzenie się współczesnym wytwórcom-rzemieślnikom. Tym odnawiającym sztukę pieczenia chlebów w małych, lokalnych piekarenkach, osobom produkującym żywność na niedużą skalę czy na przykład wytwórcom wiklinowych koszy. Ten rzemieślniczy i lokalny wymiar produkcji jest jednym z elementów, za którymi tęsknimy. Szczególnie w dużych miastach - podsumowuje.

Przed muzeum jak co roku wystawiona będzie kuczka, czyli świąteczny szałas, w którym obchodzi się święto Sukot.

TISZ w Browarach Warszawskich

TISZ po raz pierwszy będzie codziennie obecny w Browarach Warszawskich, gdzie niektóre restauracje przygotują dania inspirowane kuchnią żydowską. W sobotę, 19 października, festiwal przypomni historię tego wyjątkowego miejsca – browaru i jego okolic.

- Browary Warszawskie są jednym z kluczowych punktów na kulinarnej mapie stolicy, ale też miejscem otwartym na promowanie kultury. Nasi restauratorzy zadbają o współczesne interpretacje dań, które zabiorą gości w podróż po smakach przedwojennej Warszawy – mówi Milena Nawrat, Marketing Manager z Echo Investment.

Przypomną smaki Opatowa

POLIN zaprasza również do muzealnej restauracji Warsze, która z okazji festiwalu przygotowała specjalne degustacyjne menu. Wizytę można połączyć z odwiedzeniem trwającej już tylko do 16 grudnia wystawy "(Po)ŻYDOWSKIE. Sztetl Opatów oczami Majera Kirszenblata".

- Opowiada ona o codzienności przedwojennego sztetla, czyli miasteczka zamieszkanego przed wojną przez Polaków i Żydów. Przewodnikiem po nieistniejącym już świecie jest malarz Majer Kirszenblat. Wspominając Opatów swojej młodości, niezwykle barwnie przywraca pamięć o dawnych ludziach, wydarzeniach, codziennym życiu i zwyczajach. W obrazach pełnych kolorów, wyobraźni i humoru zobaczymy świat, którego już nie ma. Poznamy wspólną, zapomnianą historię - mówi Marta Dziewulska, rzeczniczka POLIN.

- O smakach dawnego Opatowa czy o tym, jak Majer zapamiętał przygotowania do świąt: szabatu i chanuki, będzie można posłuchać podczas sobotniego spaceru po wystawie czasowej - wraz z przewodnikiem zajrzymy do opatowskiej kuchni rodziny Kirszenblatów - dodaje Dziewulska.

TISZ Festiwal organizowany przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN trwać będzie od 16 do 20 października 2024 r.

Czytaj także: