W Śródmieściu powstało miejsce, w którym każdy będzie mógł podzielić i poczęstować się jedzeniem. Jadłodzielnia będzie działać przez pięć dni w tygodniu. Władze dzielnicy chcą wesprzeć w ten sposób potrzebujących i zapobiec marnowaniu się żywności.
Jadłodzielnia jest pierwszym takim punktem na mapie Warszawy. Znajduje się w budynku przy Twardej 1.
Ma działać na prostych zasadach, a jedzenie ma być dostępne dla wszystkich mieszkańców. - Nie weryfikujemy dochodów, nie wymagamy składania wniosków, nie trzeba czekać na wydanie decyzji. Dostępnym jedzeniem może poczęstować się każdy potrzebujący - zapowiada Krzysztof Czubaszek, burmistrz Śródmieścia.
Jedzenie będzie czekało na potrzebujących w przeszklonej lodówce i na stojącym obok regale. Żeby się nim poczęstować wystarczy przyjść do punktu na Twardej.
Każdy może się podzielić
Co ważne, każdy może zostać darczyńcą i przyłączyć się do zaopatrywania Jadłodzielni. Należy jednak pamiętać, że nieprzetworzone produkty, takie jak surowe mięso, jajka czy niepasteryzowane mleko nie będą przyjmowane. Najlepszym rozwiązaniem będą wszystkie te, które są fabrycznie zapakowane i nie są przeterminowane.
Punkt będzie otwarty przez pięć dni w tygodniu. Od poniedziałku do czwartku przez dziesięć godzin dziennie (8-18) i przez osiem godzin w piątki (8-16).
Nad Jadłodzielnią będzie czuwał dedykowany opiekun z Centrum Pomocy Społecznej. Jej utworzenie zostało sfinansowane ze środków z budżetu partycypacyjnego. Władze dzielnicy liczą na to, że powstanie takiego punktu podniesie świadomość mieszkańców na temat marnowania żywności.
kk/pm