Jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym - uważają badacze z kanadyjskiego uniwersytetu Laval. Jak podały kanadyjskie media, wkrótce zaczną się testy, które mają potwierdzić tę tezę.
Uniwersytet Laval (Quebec) rekrutuje obecnie ochotników o jasnej karnacji na codzienną porcję gorzkiej czekolady - około jednej trzeciej tabliczki (30 gram), przez 3 miesiące. Testy już się zaczęły, ale zainteresowani wciąż mają szansę na uczone objadanie się słodyczami.
Gorzko, gorzko
Ochronne działanie ma tylko prawdziwa gorzka czekolada, o zawartości przynajmniej 60 proc. kakao. Czekolada mleczna nie wchodzi w grę. Odwołując się do wcześniejszych badań niemieckich i brytyjskich naukowców, kanadyjczycy twierdzą, że ochronną rolę, zwiększającą odporność jasnej skóry na promienie UV, pełnią polifenole, które są eliminowane w procesie produkcji czekolady mlecznej. Polifenole obecne w gorzkiej czekoladzie mają działanie przeciwutleniające, poprawiają też krążenie krwi. Te właśnie korzystne efekty będą m.in. badać naukowcy z Uniwersytetu Laval.
Autor: mm/ms / Źródło: PAP