Hiszpańska kuchnia na jesienne wieczory

TVN Warszawa
TVN Warszawa
Źródło: | NASA, tvn24.pl
W kolejnym odcinku Smaków Miasta Krystian Zalejski odwiedza ul. Bracką 20, gdzie znajduje się miejsce o oryginalnej nazwie. Danieda to mała urocza restauracja, która kryje w sobie tajemnicę hiszpańskich potraw i smaku win przywiezionych z południa Europy. Tym razem nasz szef kuchni udowodnia, że kuchnia hiszpańska może też być idealną na długie jesienne wieczory.

Wołowina z fasolą i pieczoną papryką

Składniki:

0,5 kg wołowiny1 cebula1 papryka czerwonaok. 30 dkg białej fasoli2 ząbki czosnku1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego10 dkg wędzonego boczkuKilka łodyg selera naciowego4 pomidoryBulion z kurczakaEwentualnie kilka plastrów kaszanki hiszpańskiej lub polskiejOliwa z drugiego tłoczenia

Wołowinę kroimy w duże kawałki i rozkładamy na dnie dużego nagrzanego garnka z oliwą z drugiego tłoczenia. Kroimy w duże kawałki marchew, cebulę i seler naciowy.

Kiedy pory mięsa się zamkną wrzucamy do garnka pokrojone warzywa oraz pokrojone plastry boczku. Kiedy całość się podgotuje dolewamy wino. Należy poczekać aż wino odparuje i dorzucamy kilka listków laurowych, ziarenek pieprzu i soli. Do garnka wrzucamy dwa zgniecione ząbki czosnku i pokrojone, sparzone wcześniej, pomidory. Wrzucamy pokrojoną upieczoną paprykę i namoczoną wcześniej fasolę. Na koniec dolewamy bulion i kilka gałązek świeżego tymianku.

Danie powinno gotować się około dwóch godzin na małym ogniu. Kiedy potrawa będzie już gotowa można dodać kilka plastrów kaszanki, które muszą tylko się zagrzać.

TVN Warszawa

TVN Warszawa

Zupa z ciecierzycy z chorizo

Składniki:

Kilka plastrów chorizoCiecierzyca ok. 30 grKilka marchewek1 cebula4 pomidoryKilka ziemniakówSeler naciowy2 ząbki czosnku1 papryka czerwonaBulionŚwieży tymianek do ozdobyOdrobina oliwy

Pomidory należy sparzyć, zahartować, obrać ze skórki i pokroić. Marchew, cebulę, ziemniaki, 2 łodyżki selera pokroić. Do garnka wlać odrobinę oliwy i wrzucić marchew, cebulę i seler. Dodać również plastry chorizo i wszystko ze sobą wymieszać. Dodać pokrojone pomidory i ziemniaki.

Można dodać pokrojoną świeżą czerwoną paprykę, ale lepsza będzie upieczona - pokrojoną należy wrzucić do garnka i dodać 2 rozgniecione lub wyciśnięte ząbki czosnku. Na koniec dodać ciecierzycę (wcześniej namoczoną albo z puszki) i wlać bulion. Dodać przyprawy - kilka listków laurowych, kilka ziarenek pieprzu i trochę soli. Zupa powinna gotować się ok. 30 minut aż uzyska kremową konsystencję. Podawać można z gałązkami świeżego tymianku.

Crema Catalana

Składniki na 3 porcje:

5 jaj0,5 litra mleka połączonego z połową opakowania śmietany 30 proc.1 kora cynamonuCukier biały i brązowySkórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy

Do miski wrzucamy 1 całe jajko i kilka łyżeczek brązowego cukru. Dodajemy 4 żółtka. Mieszamy, ale nie ubijamy. Masę powoli zalewamy mlekiem ze śmietaną i mieszamy. Odstawiamy na parę wodną na ok. 10 minut aż zgęstnieje. Przelewamy całość do żaroodpornych miseczek i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po wyjęciu z lodówki posypujemy deser białym cukrem i wstawiamy na 30 sekund na najwyższą półkę do mocno rozgrzanego piekarnika.

Czytaj także: