- Uważam, że świąteczne gotowanie to gra zespołowa. Można fajnie z dzieciakami się bawić. Piekarnik, przyprawy korzenne dają klimat świąt, więc zdecydowanie polecam przygotowanie pierniczków. Wybrałem przepis Agnieszki Wrzosek. Pierniczki to świetna dekoracja choinki oraz prezent dla znajomych. Obecnie można wycinać przeróżne kształty z pierników i w różny sposób ja malować mazidłami - Robert Sowa.
Nietypowa kapusta wigilijna
Spośród przepisów internautów Robert Sowa wybrał jeszcze nietypowy na kapustę wigilijną.
- Kapusta wigilijna to z jednej strony prosta potrawa wigilijna, natomiast można ją urozmaicić miodem, olejem lnianym, suszonymi śliwkami i grzybami, jak w przepisie internauty „bigpiotrek" – poleca Sowa.
Pierożki z Kresów
Uwagę Jana Kuronia zwrócił przepis na pierożki z Wileńszczyzny.
- Moim faworytem są pierożki według przepisu Magdaleny. Są ze słodką kapustą. Pieczone są w piekarniku. Ciekawym pomysłem są jajka na twardo dodane do pierogów. Jam mam słabość do kuchni z Kresów, a to potrawa z Wileńszczyzny - opowiada Jan Kuroń.
PODZIEL SIĘ ŚWIĄTECZNYM PRZEPISEM
myk