Kuroń i Sowa polecają przepisy świąteczne

fot. sxc.hu
fot
Źródło: | EPA, elpais.com, tvn24.pl
Przysyłacie przepisy wigilijne na skrzynkę warszawa@tvn.pl lub wrzucacie je na swój profil na tvnwarszawa.pl. My je gromadzimy. W "Rytmie Miasta" dwóch znanych kucharzy Jan Kuroń i Robert Sowa wybrali te najbardziej interesujące.

- Uważam, że świąteczne gotowanie to gra zespołowa. Można fajnie z dzieciakami się bawić. Piekarnik, przyprawy korzenne dają klimat świąt, więc zdecydowanie polecam przygotowanie pierniczków. Wybrałem przepis Agnieszki Wrzosek. Pierniczki to świetna dekoracja choinki oraz prezent dla znajomych. Obecnie można wycinać przeróżne kształty z pierników i w różny sposób ja malować mazidłami - Robert Sowa.

Nietypowa kapusta wigilijna

Spośród przepisów internautów Robert Sowa wybrał jeszcze nietypowy na kapustę wigilijną.

- Kapusta wigilijna to z jednej strony prosta potrawa wigilijna, natomiast można ją urozmaicić miodem, olejem lnianym, suszonymi śliwkami i grzybami, jak w przepisie internauty „bigpiotrek" – poleca Sowa.

Pierożki z Kresów

Uwagę Jana Kuronia zwrócił przepis na pierożki z Wileńszczyzny.

- Moim faworytem są pierożki według przepisu Magdaleny. Są ze słodką kapustą. Pieczone są w piekarniku. Ciekawym pomysłem są jajka na twardo dodane do pierogów. Jam mam słabość do kuchni z Kresów, a to potrawa z Wileńszczyzny - opowiada Jan Kuroń.

PODZIEL SIĘ ŚWIĄTECZNYM PRZEPISEM

myk

Czytaj także: