Kuchnia z Tybetu, Libanu, Syrii. Dziś Festiwal Kulinarny

Warszawa

Muzeum Azji i PacyfikuFestiwal Kulinarny

W sobotę odbędzie się pierwsza edycja Festiwalu Kulinarnego „Smaki Azji i Pacyfiku” w Muzeum Azji i Pacyfiku. Każdy będzie mógł spróbować niecodziennych potraw i przysmaków, pochodzących z rejonów od Bliskiego do Dalekiego Wschodu. - To najprawdopodobniej pierwszy taki festiwal kuchni azjatyckiej w jednym miejscu w Warszawie - mówi Karolina Krzywicka, organizator.

Organizatorzy zapraszają w sobotę od 10.00 do 20.00. W tym czasie na licznych stoiskach będzie dostępny szeroki wybór potraw, herbat, przypraw czy słodyczy z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, Australii i Oceanii. - Podczas spotkania będzie można zakupić nie tylko niecodzienne jedzenie. Dla naszych gości mamy ciekawą ofertę akcesoriów kulinarnych - opowiada Krzywicka.

Lista stoisk:1. Kuchnia tajska.2. Produkty indyjskie.3. Produkty spożywcze i przyprawy z Iranu.4. Słodycze tureckie.5. Fenicja - restauracja libańska i sklep z przekąskami i przyprawami z Bliskiego Wschodu.6. Herbaty świata.7. Kuchnia i przyprawy Indii.8. Zielone herbaty.9. Kuchnia etiopska.10.Chińskie herbaty.11. Kuchnia syryjska.12. Kuchnia tybetańska.13. Pacific Kai - Żywność z Pacyfiku.14. Galeria Amaranth - czajniczki do herbaty, czarki, buteleczki i czarki do sake, patery do sushi.15. Kuchnia irańska, przekąski i przyprawy.16. Kuchnia koreańska.17. Kuchnia indyjska, wedyjska - potrawy wegetariańskie i wegańskie.18. Herbaty z Japonii.19. Kuchnia indyjska.20. Orien Taste - produkty spożywcze i przyprawy z Tajlandii, Wietnamu, Chin i Korei.21. Herbaty ze Sri Lanki.22. Maroko Art - naczynia gliniane tadżin, szklaneczki arabskie, ceramika.23. Kuchnia japońska.

Festiwal Kulinarny
Muzeum Azji i Pacyfiku

- Dla głodnych informacji, dotyczących jedzenia azjatyckiego, przygotowaliśmy prelekcje i warsztaty oraz stoisko z publikacjami o tematyce kulinarnej regionu Azji i Pacyfiku. Zapraszamy na 12.00 - informuje Krzywicka.

Program:

- O 12.00 rozpocznie się ceremonia parzenia herbaty oolong. Jest to profesjonalny pokaz parzenia niebieskiej herbaty.- O 13.00 zaprezentowany zostanie film dokumentalny, opowiadający o fenomenie chińskiej cywilizacji, czyli o herbacie. Film przedstawia również ludzi, którzy nierozerwalnie związali swój los z herbacianymi liśćmi.- O 16.00 orientalistka Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowie o różnicach i podobieństwach kuchni koreańskiej i japońskiej.- O 17.00 dowiemy się o wpływach i autentyczności amerykańskiej popkultury w kuchniach Dalekiego Wschodu.- o 19.00 zostanie wyświetlony film, opowiadający o sposobie dostarczania posiłków w Mumbaju. Okazuje się, że w tym mieście posiłki rozwożą specjalni kurierzy, przygotowane przez żony i dostarczają do ich mężów, pracujących w biurach. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, pokaz filmu jest biletowany.

Festiwal odbędzie się w Muzeum Azji i Pacyfiku, przy ul. Solec 24.

ło