Kuchnia z Tybetu, Libanu, Syrii. Dziś Festiwal Kulinarny

TVN Warszawa

Muzeum Azji i PacyfikuFestiwal Kulinarny

W sobotę odbędzie się pierwsza edycja Festiwalu Kulinarnego „Smaki Azji i Pacyfiku” w Muzeum Azji i Pacyfiku. Każdy będzie mógł spróbować niecodziennych potraw i przysmaków, pochodzących z rejonów od Bliskiego do Dalekiego Wschodu. - To najprawdopodobniej pierwszy taki festiwal kuchni azjatyckiej w jednym miejscu w Warszawie - mówi Karolina Krzywicka, organizator.

Organizatorzy zapraszają w sobotę od 10.00 do 20.00. W tym czasie na licznych stoiskach będzie dostępny szeroki wybór potraw, herbat, przypraw czy słodyczy z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, Australii i Oceanii. - Podczas spotkania będzie można zakupić nie tylko niecodzienne jedzenie. Dla naszych gości mamy ciekawą ofertę akcesoriów kulinarnych - opowiada Krzywicka.

Lista stoisk: 1. Kuchnia tajska. 2. Produkty indyjskie. 3. Produkty spożywcze i przyprawy z Iranu. 4. Słodycze tureckie. 5. Fenicja - restauracja libańska i sklep z przekąskami i przyprawami z Bliskiego Wschodu. 6. Herbaty świata. 7. Kuchnia i przyprawy Indii. 8. Zielone herbaty. 9. Kuchnia etiopska. 10.Chińskie herbaty. 11. Kuchnia syryjska. 12. Kuchnia tybetańska. 13. Pacific Kai - Żywność z Pacyfiku. 14. Galeria Amaranth - czajniczki do herbaty, czarki, buteleczki i czarki do sake, patery do sushi. 15. Kuchnia irańska, przekąski i przyprawy. 16. Kuchnia koreańska. 17. Kuchnia indyjska, wedyjska - potrawy wegetariańskie i wegańskie. 18. Herbaty z Japonii. 19. Kuchnia indyjska. 20. Orien Taste - produkty spożywcze i przyprawy z Tajlandii, Wietnamu, Chin i Korei. 21. Herbaty ze Sri Lanki. 22. Maroko Art - naczynia gliniane tadżin, szklaneczki arabskie, ceramika. 23. Kuchnia japońska.

Festiwal Kulinarny
Muzeum Azji i Pacyfiku

- Dla głodnych informacji, dotyczących jedzenia azjatyckiego, przygotowaliśmy prelekcje i warsztaty oraz stoisko z publikacjami o tematyce kulinarnej regionu Azji i Pacyfiku. Zapraszamy na 12.00 - informuje Krzywicka.

Program:

- O 12.00 rozpocznie się ceremonia parzenia herbaty oolong. Jest to profesjonalny pokaz parzenia niebieskiej herbaty. - O 13.00 zaprezentowany zostanie film dokumentalny, opowiadający o fenomenie chińskiej cywilizacji, czyli o herbacie. Film przedstawia również ludzi, którzy nierozerwalnie związali swój los z herbacianymi liśćmi. - O 16.00 orientalistka Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowie o różnicach i podobieństwach kuchni koreańskiej i japońskiej. - O 17.00 dowiemy się o wpływach i autentyczności amerykańskiej popkultury w kuchniach Dalekiego Wschodu. - o 19.00 zostanie wyświetlony film, opowiadający o sposobie dostarczania posiłków w Mumbaju. Okazuje się, że w tym mieście posiłki rozwożą specjalni kurierzy, przygotowane przez żony i dostarczają do ich mężów, pracujących w biurach. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, pokaz filmu jest biletowany.

Festiwal odbędzie się w Muzeum Azji i Pacyfiku, przy ul. Solec 24.

ło