Postaraj si臋 zje艣膰 lunch w pracy przed godzin膮 15.00. Naukowcy dowiedli, 偶e wcze艣niejsze spo偶ycie popo艂udniowego posi艂ku pomaga straci膰 wi臋cej kilogram贸w.
Hiszpanie wzi臋li pod lup臋 20-dniowy program odchudzania 420 Hiszpanek. Ka偶da z pa艅 bior膮cych udzia艂 w badaniu jad艂a tak膮 sam膮 ilo艣膰 kalorii, za偶ywa艂a identyczn膮 dawk臋 ruchu, spa艂a tyle samo godzin i mia艂a podobny poziom hormon贸w we krwi. Jedyne, co je r贸偶ni艂o, to pory spo偶ywaniu lunchu. Okaza艂o si臋, 偶e kobiety, kt贸re jad艂y go po godzinie 15.00 traci艂y 25 proc. mniej wagi ni偶 te, kt贸re jad艂y lunch wcze艣niej.
"W badaniu wykluczyli艣my czynniki wp艂ywaj膮ce na regulacj臋 wagi, z wyj膮tkiem czynnika pory spo偶ywania posi艂ku. Okazuje si臋, 偶e jedzenie w p贸藕niejszych godzinach upo艣ledza sukces terapii odchudzaj膮cej", czytamy w czasopi艣mie naukowym "International Journal of Obesity", kt贸re 29 stycznia opublikowa艂o wyniki bada艅.
2 kg do przodu
Okaza艂o si臋, 偶e kobiety, kt贸re jad艂y obiad po godzinie 15.00 straci艂y 7.7 kg po 20-dniowym programie odchudzaj膮cym, natomiast te, kt贸re si臋ga艂y po posi艂ek wcze艣niej, straci艂y a偶 10 kg.
Naukowcy twierdz膮, 偶e terminy innych posi艂k贸w nie mia艂y wp艂ywu na utrat臋 wagi przez badane kobiety. Podkre艣laj膮 ponadto, 偶e ich odkrycie potwierdza wcze艣niejsze eksperymenty na zwierz臋tach, wskazuj膮ce na to, 偶e godzina spo偶ywania posi艂ku wp艂ywa na przemian臋 materii.
- Ka偶dy narz膮d ma sw贸j w艂asny zegar i jedzenie w dziwnych porach mo偶e spowodowa膰, 偶e te zegary nie b臋d膮 zsynchronizowane z g艂贸wnym zegarem organizmu zlokalizowanym w m贸zgu, co z kolei wp艂ynie na spos贸b w jaki organizm wykorzystuje i przechowuje energi臋 - m贸wi g艂贸wny autor badania Frank Scheer.
Autor: mm/mj / 殴r贸d艂o: livescience.com