Jak nie marnować żywności. Rozmowy na stołecznych targowiskach

Na targowiskach ruszył cykl spotkań o niemarnowaniu żywności
Jedzenie marnujemy na potęgę
Źródło: TVN24 BiS
Na warszawskich targowiskach ruszył cykl spotkań edukacyjnych z kupcami i mieszkańcami dotyczący niemarnowania żywności. W weekend owocne były rozmowy miejskiej edukatorki z kupcami na Mołdawskiej, a na Ursynowie udało się nawiązać współpracę z fundacją pomagającą potrzebującym.

Akcję niemarnowania miasto prowadziło już w 2022 roku. Urzędnicy i miejskie edukatorki rozmawiały z 142 kupcami i 224 klientami targowisk. Zauważyli coraz większą świadomość wartości żywności i potrzebę przeciwdziałania jej stratom. Kupcy podeszli do rozmów z zaangażowaniem, czego efektem były przeprowadzone zbiórki nadwyżek żywności. Na sześciu targowiskach zebrano niemal 30 ton owoców i warzyw.

Ratują jedzenie przed zmarnowaniem

-  Nasza współpraca ze stroną społeczną już przynosi realne efekty w Warszawie. Wspólnie ratujemy jedzenie przed zmarnowaniem. Oprócz tego, że aktywnie wspieramy organizacje pozarządowe, stawiamy na edukację - uczymy, jak traktować i przechowywać produkty, aby ich nie marnować. Wierzę, że nasza inicjatywa nie tylko zmieni nawyki środowisk kupieckich i lokalnych społeczności, ale będzie również dobrą praktyką, która zachęci inne targowiska do zorganizowania podobnych akcji i zbiórki żywności na swoim terenie - mówi cytowana w komunikacie na ten temat Karolina Zdrodowska, dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego m.st. Warszawy.

PRZECZYTAJ: Nie wyrzucaj dobrej żywności, zanieś do jadłodzielni.

Projekt skierowany jest do kupców sprzedających artykuły żywnościowe na warszawskich targowiskach. Jeden cel to wzrost wiedzy dotyczącej strat żywności i bioodpadów. Drugi – możliwość przekazania warzyw potrzebującym.

Z kupcami będzie rozmawiała edukatorka z doświadczeniem w nurcie zero-waste. Sprawdzi jak kupcy radzą sobie z nadwyżkami żywności. W razie potrzeby zaproponuje możliwe do wprowadzenia rozwiązania, np. nawiązanie współpracy z organizacją pozarządową, która zbierze nadwyżki żywności i przekaże je osobom potrzebującym. Miasto liczy, że w bezpośrednich rozmowach da się wypracować indywidualne rozwiązania, które będą prowadziły do zmniejszenia marnotrawstwa żywności – w szczególności owoców i warzyw, których marnuje się najwięcej.

Odwiedzą targowiska w kolejnych pięciu dzielnicach

W piątek edukatorka spotkała się z kupcami na targowisku przy ul. Mołdawskiej. Handlujący na bazarku byli otwarci i mocno zainteresowani możliwością wypracowania rozwiązań, które pozwolą uratować żywność przed wyrzuceniem.

ZOBACZ: Jak nie marnować żywności.

Z kolei w niedzielę, na targowisku u zbiegu ulic Indiry Gandhi i Witolda Pileckiego na Ursynowie, udało nawiązać pierwszą współpracę. Fundacja A.R.T. w każdą niedzielę, po zakończeniu dniu handlowego, będzie odbierała niesprzedaną żywność, którą przekaże osobom potrzebującym. Pierwsza zbiórka odbędzie się już w najbliższą niedzielę 23 kwietnia.

W kwietniu i maju przedstawiciele miasta odwiedzą targowiska:

- przy ul. Wołoskiej róg ul. Odyńca na Mokotowie, - przy ul. Mołdawskiej na Ochocie, - przy ul. Namysłowskiej na Pradze-Północ, - przy ul. Stalowej róg ul. Szwedzkiej na Pradze-Północ, - przy ul. Indiry Gandhi róg ul. Pileckiego na Ursynowie, - przy ul. Słowackiego 45 na Żoliborzu, - przy ul. Włościańskiej 35A na Żoliborzu.

Zrównoważona polityka żywnościowa w Warszawie

Wszystkie te działania wpisują się w założenia powstającej polityki żywnościowej stolicy. Warszawa jest pierwszym miastem w Polsce, które podjęło inicjatywę tworzenia dobrze działającej i zrównoważonej polityki żywnościowej. Stolica spełnia w ten sposób zobowiązania Paktu o Żywnościowej Polityce Miejskiej z Mediolanu, którego jest sygnatariuszem. 

Ratusz przypomina, że akcja edukacyjna na warszawskich targowiskach to nie jedyne starania miasta przeciw marnowaniu żywności. W mieście działa sieć jadłodzielni, czyli ogólnodostępnych miejsc, do których każdy może przynieść nadmiar żywności. Każdy, kto tego potrzebuje, może zabrać produkty, które się tam znajdują. Sieć jadłodzielni w stolicy stale się powiększa, obecnie jest ich blisko 50. Priorytetem polityki jest ograniczenie nadwyżek żywności nad poziomem konsumpcji, co pozwoli zminimalizować marnowanie żywności.

WhatsApp Video 2022-12-26 at 13
Jadłodzielnia na Żoliborzu
Źródło: Tomasz Zieliński/tvnwarszawa.pl

Miasto zajmuje się nie tylko kwestią żywności. Rozwija także przedsięwzięcia związane ze współdzieleniem zasobów – Współdzielnik, Spółdzielnia Kultury czy platforma WawaShare. Promuje gospodarkę cyrkularną, czego przejawem są m.in. Targi Zero Waste oraz podejmuje akcje informacyjne i edukacyjne np. Eko-poukładani.

Czytaj także: