TVN Meteo Active

TVN Meteo Active

"Aby ludzie nieco lepiej się odżywiali i nieco więcej się ruszali"

Jak uniknąć nadwagi i chorób? Zachowując zdrowy rozsądek i zdrowo się odżywiając. Choć to, co jest "zdrowe" i powinno się na talerzu pojawić, na przestrzeni ostatnich kilku lat się zmieniło. Brygida Grysiak w magazynie "Czarno na białym" wykazała, z czego wynikała rewolucja i jak zmieniła się powszechnie znana piramida zdrowego żywienia.

Chcesz być zdrowszy? Wybieraj żywność organiczną

Wybierasz w sklepie żywność organiczną w trosce o środowisko? Naukowcy dowiedli, że to, co niektórzy postrzegają jako fanaberię, ma sens, ponieważ produkty tego typu na ogół są zdrowsze i bogatsze w korzystne dla nas składniki mineralne.

Cała prawda o chemicznych dodatkach do żywności

Jak sprawić, aby chleb był nie tylko smaczny, lecz także długo zachowywał świeżość? To niezbyt trudne. Wystarczy do ciasta dodać różnego rodzaju polepszacze. Brzmi to niezdrowo, ale czy jest tak naprawdę? Magdalena Raczkowska-Kazek w programie "Czarno na białym" pyta ekspertów o to, co jest faktem, a co mitem.

Gotowe dania i fast foody mogą być zdrowsze

Zdrowy fast-food czy danie z paczki? Wydaje się to niemożliwe. Jednak naukowcy opracowali sposób, dzięki któremu producenci wykryją, na jakim etapie do ich produktów dostają się szkodliwe cząsteczki podnoszące ryzyko rozwoju choroby wieńcowej czy cukrzycy typu 2.

Zachodnia dieta osłabia i uszkadza mózg

Uwielbiasz fast-food, tłusty nabiał i czerwone mięso? Łapiesz się na tym, że podjadasz, nie będąc głodnym i nie umiesz ocenić, czy się najadłeś? Prawdopodobnie zamiłowanie do tzw. zachodniej diety bogatej w tłuszcze i cukier uszkodziło część mózgu odpowiedzialną za przetwarzanie tego typu informacji.

Pyszny, sycący i rozwiązujący wszystkie problemy... detoks

Czy detoks oznacza, że wolno nam jedynie pić hektolitry wody z cytryną i pieprzem cayenne? W żadnym wypadku. Blogerka kulinarna Daria Ładocha w programie "Dzień Dobry TVN" wyjaśniła, czym właściwie jest detoks. Pokazała także, że oczyszczanie się z toksyn może być pyszne.

Sekret "bezmyślnie szczupłych" osób odkryty

Są ludzie mający ogromne szczęście - nie stosując żadnej diety pozostają szczupli i nie dźwigają zbędnego balastu w postaci nadprogramowych kilogramów tłuszczu. Naukowcy postanowili odkryć ich sekret i podzielić się nim z całym światem.

Dlaczego tyjemy mając 20, 30, 40 i 50 lat?

W różnym wieku różne są przyczyny naszych problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego tyjemy w wieku 20, 30, 40 i 50 lat. Będziecie zaskoczeni.

BMI nieprawdę Ci powie. Usypia czujność o własne zdrowie

- Nasze badania są właściwie ostatnim gwoździem do trumny BMI - podkreślają amerykańscy naukowcy, którzy dowiedli nieprecyzyjności indeksu BMI jako wskaźnika zdrowia jednostki. Wystarczyło zestawić wyniki badań laboratoryjnych osób ankietowanych z ich BMI, aby dowieść, że większość otyłych nie ma powodów do zmartwień w przeciwieństwie do osób mieszczących się w normie.