Ich specjalnością jest stek po florencku, bo to właśnie Florencją inspirowali się, tworząc Fiorentinę. Krakowska restauracja została uznana za najlepszą w Polsce i za jedną z najlepszych w Europie - poinformowało jury konkursu World Culinary Awards. Na liście znalazły się również dwie inne restauracje z Krakowa i jedna z Warszawy.
Krakowska restauracja Fiorentina, słynąca z dań kuchni polskiej, została uznana za najlepszą w Polsce i jedną z najlepszych w Europie. Tak orzekło jury konkursu World Culinary Awards. Tytuł najlepszej trafił do restauracji z Włoch.
Krakowska restauracja wśród najlepszych w Europie
Jak poinformował w komunikacie krakowski magistrat, restauracja Fiorentina dostała się do finału konkursu na najlepszą restaurację w Europie wraz z takimi renomowanymi restauracjami, jak Noma, DiverXO czy Hiša Franko.
Choć tytuł najlepszej europejskiej restauracji trafił do włoskiej Uliassi, Fiorentina może pochwalić się pierwszym miejscem w kraju. Nominowane do nagrody były jeszcze trzy inne lokale - dwa z Krakowa: Bottiglieria 1881 i Zazie Bistro, a także jeden z Warszawy: Butchery & Wine.
Fiorentina słynie z polskiej kuchni, jednak inspiracje czerpie z kuchni włoskiej. Jak podkreślają właściciele restauracji, ich specjalnością jest stek po florencku - bo to właśnie "przepełniona duchem renesansu, stolica słonecznej Toskanii" była inspiracją do powstania restauracji.
Fiorentina działa w zabytkowej kamienicy przy ul. Grodzkiej w centrum Krakowa. Jej szefem jest Robert Koczwara. Restauracja była już wyróżniana w przewodniku Michelin i Gault Millau.
World Culinary Awards. Głosują eksperci z całego świata
World Culinary Awards to projekt organizatorów konkursu World Travel Awards, przyznającego od 1994 r. nagrody dla podmiotów działających w branży turystycznej. World Culinary Awards po raz pierwszy odbył się w 2020 r. Nagradza restauracje z całego świata w kategoriach regionalnych i tematycznych.
Jak czytamy na stronie konkursu, wybór najlepszych restauracji odbywa się co roku na podstawie głosowania. Biorą w nim udział eksperci, klienci i inni przedstawiciele świata kulinarnego.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Fiorentina Dom Polski