Proszę wymienić najpopularniejsze dania polskiej kuchni. Bigos, schabowy, pierogi? Tak, ale tylko w przewodnikach po Polsce. Krótka podróż wzdłuż dowolnej drogi krajowej z postojem w Mini-Barze przekona nas, że jest zupełnie inaczej.
Dzięki tysiącom Mini-Barów polska kuchnia wyznacza trendy w światowej gastronomii. Nikt tak, jak nasi kucharze przydrożni, nie potrafi twórczo łączyć smaków i bezsmaków kuchni z całego świata. Fusion. Przydrożny bar, droga krajowa nr 79. Menu: Hot-dog. Skład: parówka, świeży ogórek, świeży pomidor, sałata, obfitość majonezu, musztardy i keczupu, posypka cebulowa. Klasyka gatunku, choć pewnie niejeden Amerykanin by się zdziwił. Pizza (lub, w mniejszej wersji, zapiekanka). Skład: puszyste ciasto, pieczarki, ser, cebula, sos pomidorowy w formie keczupu. A wszystko podane na papierowej tacce i wsadzone do mikrofalówki, przez co po pięciu minutach podgrzewania tacka staje się integralną częścią potrawy. Na szczęście ulega biodegradacji - podobnie jak organizm konsumenta. Świeżonka. I to dopiero jest prawdziwe wyzwanie. Niestety mięsnej masy smażonej z cebulą nie spróbowałem, bo co i rusz przychodziło mi na myśl, że to raczej odŚwieżonka. Narzekam? Ależ skąd. Z niekłamaną radością i smakiem pochłaniałem kolejne drożdżowo-keczupowe zapiekanki i zagryzałem frytkami. W klasycznej wersji karbowanej. I to jest dopiero prawdziwy smak lata i wakacyjnych wypraw w dowolne miejsce Polski, gdzie tradycyjne nasze hot-dogi, zapiekanki i pizze na puszystym cieście przypominającym wielki grzyb, walczą z inwazją kebabów. Ale i te oswajamy, dzięki nieocenionej kapuście kilogramami ładowanej w wydrążony bochen chleba z nazwy "tureckiego". Smacznego!