Plac Grzybowski, narożnik przy ulicy Bagno – to tam przez długie lata znajdowała się restauracja Menora. Po jej zamknięciu lokal postanowiono przeznaczyć na cele kulturalne. W 2012 roku o jego przejęcie walczyło kilka organizacji, m.in. lewicowcy ze stowarzyszenia im. Stanisława Brzozowskiego ze Sławomirem Sierakowskim na czele, konserwatyści ze stowarzyszenia im. Jana Liszewskiego braci Karnowskich czy fundacja Shalom.
Mimo że eksperci rekomendowali na najemcę stowarzyszenie Sierakowskiego, urzędnicy unieważnili konkurs uznając, że oferty nie nawiązywały odpowiednio do "kultury i historii polsko-żydowskiej". Wywołało to protesty i zamieszanie, z którego ratusz wybrnął oddając lokal w ręce Muzeum Historii Żydów Polskich.
Remont do końca września
Przez długi czas w lokalu nic się nie działo, teraz widać że się zmienia. Jak wyjaśnia rzecznik dzielnicy Śródmieście, trwa przebudowa pomieszczeń.
- Zakres remontu obejmuje roboty ogólnobudowlane oraz modernizację instalacji sanitarnych, centralnego ogrzewania, elektrycznej, wentylacji oraz prace wykończeniowe – wyjaśnia Mateusz Dallali. - Zakończenie prac w lokalu planowane jest na wrzesień 2014. Remont elewacji prowadzony jest przez wspólnotę mieszkaniową budynku – dodaje.
Czy od likwidacji restauracji do rozpoczęcia prac musiało minąć tak dużo czasu? - Decyzja o przeznaczeniu lokalu na potrzeby muzeum została podjęta w 2012 r. Rozpoczęcie prac w styczniu 2014 r. zostało poprzedzone ogłoszeniem przetargu na opracowanie projektu przebudowy (jesień 2012), przygotowaniem dokumentacji projektowej oraz przetargiem na wyłonienie wykonawcy robót (jesień 2013 r.) – wylicza Dallali.
Kultura, kawa i bajgle
Co się stanie, gdy remont się skończy, a nowy najemca przejmie lokal? - Zgodnie z umową najmu zawartą z Zakładem Gospodarowania Nieruchomościami, lokal będzie wykorzystywany przez Muzeum Historii Żydów Polskich na działalność kulturalną, informatorium, klubokawiarnię i działalność gastronomiczną – mówi rzecznik.
Potwierdzają to przedstawiciele muzeum. – Informatorium nt. żydowskiej Warszawy i żydowskiej Polski będzie prowadzone przez wykwalifikowaną osobę udzielającą informacji. Przewidziana jest też klubokawiarnia (bajglownia) z zapleczem gastronomicznym i możliwością uruchomienia sezonowego ogródka gastronomicznego. Powstanie też centrum kursów i warsztatów kulinarnych poświęconych kuchni żydowskiej, a także platforma spotkań organizacji partnerskich – wylicza Grzegorz Tomczewski z MHŻP.
Zaznacza przy tym, że dokładnej daty otwarcia lokalu na razie nie ma. - Czekamy aż lokal zostanie nam oficjalnie przekazany, wtedy będzie można mówić o datach – zastrzega Tomczewski.
ran/b
To będzie jedno z najnowocześniejszych polskich muzeów
Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Zieliński /tvnwarszawa.pl