Grzegorz Gniech z Wejherowa został nowym mistrzem Polski w carvingu, czyli cięciu, rzeźbieniu, wycinaniu w owocach i warzywach.
- W tym roku to mnie się udało zostać mistrzem, w ubiegłym zwyciężył mój kolega, z którym współpracuje - Paweł Sztenderski. To on zaszczepił we mnie takie zainteresowanie - opowiada zadowolony Gniech, który już przygotowuje się do kolejnych zawodów. - 6 października będziemy razem z kolegą walczyć w mistrzostwach świata – zapowiada.
"Trzeba wyobraźni"
Do carvingu używa się najczęściej: arbuza, dyni, melona, mango czy papai. Dobrym materiałem są także niektóre warzywa np.: rzepa, brukiew, buraki, kabaczki i rzodkiew.
- Z pierwszym cięciem to każdy jakoś sobie radzi. My rzeczy trudne robimy od ręki, a z niemożliwymi trzeba chwilę poczekać. Trzeba do tego dużej wyobraźni – przyznaje Grzegorz Gniech. – Do tego co dziś potrafię trzeba było 6 lat, ale cały czas staramy się robić coś jeszcze bardziej oryginalnego - dodaje.
Autor: ws/par/k / Źródło: TVN24 Pomorze
Źródło zdjęcia głównego: www.carving-gniech.pl