"Stało się, mamy wielki sukces w świecie gastronomii! W tym roku prestiżowe wyróżnienie, gwiazdka Michelin trafiła do warszawskiej restauracji NUTA, której właścicielem jest znany z nietuzinkowego podejścia do kuchni polskiej, mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra" - pochwalili się w mediach społecznościowych właściciele.
"Tym samym stolica, po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią, odzyskała swoją gwiazdkę! I to w wielkim stylu, gdyż restauracja NUTA istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od roku, a już osiągnęła poziom, o jakim marzy każdy szef kuchni. Ciekawe, co będzie dalej..." - dodali.
Andrea Camastra - osiągnięcia i wyróżnienia
Jak informował "Dzień Dobry TVN", Camastra urodził się w 1980 roku we włoskim Monopoli. Swój warsztat kulinarny doskonalił w najlepszych restauracjach świata. W 2015 roku został okrzyknięty szefem kuchni przyszłości, a dwa lata później uznany przez przewodnik Gault & Millau za szefa kuchni roku.
Znalazł się na liście 100 najlepszych szefów świata według prestiżowego francuskiego rankingu La Liste. Prowadzona przez niego restauracja pięć razy z rzędu zdobyła gwiazdkę przewodnika Michelin, a wynalazca kuchni molekularnej Hervé This uznał Andrea Camastrę za następcę legendarnego Ferrana Adrià z restauracji El Bulli.
Andrea Camastra od jedenastu lat mieszka w Polsce i to właśnie tu dba o rozwój własnych umiejętności. Energię i chęci do działania czerpie z miłości. Na co dzień szczególnym uczuciem obdarza swoją wybrankę, Annę Rząsę. Partnerzy poznali się w restauracji, w której razem pracowali.
"Smaki i konsystencje z całej Polski łączą się z jego włoskim dziedzictwem i zamiłowaniem do kuchni azjatyckiej, tworząc oryginalne dania, takie jak troć bałtycka z oscypkiem czy leczo z homarem, kalmarami i ośmiornicą" - czytamy na stronie przewodnika Michelin, gdzie znajdziemy informację o wyróżnieniu warszawskiej restauracji.
Gwiazdki Michelin nie tylko dla Warszawy
W tej edycji przewodnika Michelin inspektorzy odwiedzili 19 restauracji w Warszawie, 18 z Krakowa, 11 z Poznania i jedną z Kościeliska. Swoją pierwszą gwiazdkę zdobyła Nuta też Muga w Poznaniu, a krakowska restauracja Bottiglieria 1881 jako pierwszy lokal w Polsce zdobyła drugą gwiazdkę Michelin.
Czytaj też: Restauracja zdobyła gwiazdkę Michelin, tego samego dnia została zamknięta
Jedna gwiazdka Michelin oznacza kuchnię wartą postoju, dwie - wartą zmiany zaplanowanej trasy, a trzy otrzymują lokale godne osobnej podróży.
Autorka/Autor: kz
Źródło: tvnwarszawa.pl
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN, prod. TVN, 2022