Kaczka z bakaliami, kuropatwa w winie, ryba duszona, a wszystko z dodatkiem jabłek. W niedzielę w znanym barze mlecznym Sady kilkanaście osób wzięło udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w ramach festiwalu Warszawa w budowie 3.
Pysznym bohaterem warsztatów było jabłko. O zaletach niedocenianego, a dającego ogromne możliwości owocu opowiadał kucharz i dziennikarz kulinarny Grzegorz Łapanowski. Przed uczestnikami ułożył na tacach jabłka w kilkunastu gatunkach, kazał próbować i porównywać. Potem zaczęło się wielkie gotowanie i robienie przetworów.
"Osiedle społeczne"
Poza nauką kreatywności w kuchni chodziło o to, aby przypomnieć fenomen osiedla Sady Żoliborskie. Organizatorzy postanowili przybliżyć jego ideę i założenia, między innymi bliską głównej projektantce, Halinie Skibniewskiej, koncepcję osiedla społecznego.
CO JESZCZE CZEKA NAS W RAMACH FESTIWALU - ZOBACZ. Uwaga: na niektóre wydarzenia trzeba się wcześniej zapisać!
bako/mz